Efter tre ukers bakkemanøvrer i Rafah er det oppdaget rundt tyve tunneler ved Philadelphi-korridoren som skiller den egyptiske side fra den palestinske. De fleste av disse krysser inn på egyptisk territorium og er blitt brukt til å smugle inn ammunisjon og byggematerialer til våpen.

Enorme våpenlagre i Rafah

82 sjakter som anslås å ha vært forbundet med smuglertunneler, er blitt lokalisert i nærheten. I forrige uke ble det rapportert om funn av enorme våpenlagre i Rafah-området, skriver Jerusalem Post.

Israel har i årevis advart om at Iran, Syria og Hizbollah har fylt Hamas’ våpenlagre på Gaza-stripen gjennom tunneler like under egypternes føtter, og har videreformidlet informasjon om håndteringen av de grensekryssende tunnelene til Egypt.

Egypt ryddet grensen

For noen år siden satte egypterne, under amerikansk press, i gang en omfattende operasjon der de fjernet innbyggerne og ødela bygningene i flere kilometers avstand fra grensen til Gaza. De gravde seg derefter dypt ned og lokaliserte tunneler.

Likevel viser det seg at Hamas har klart å bygge et nett av smuglertunneler og kunnet fortsette å fylle sine våpenlagre – til tross for at Egypt forpliktet seg til å bekjempe terrorvirksomhet i Sinai-området.

Skal ødelegges

Israel Defense Forces og den egyptiske hær samarbeider tett, også om tunneler, men Israel mener Egypt skylder dem en forklaring på hva som er oppdaget under bakken og at det er behov for tettere samarbeid samt en mekanisme for å forhindre at det i fremtiden graves nye tunneler.

Avdekningen av tunnelene er fremdeles i den innledende fase. Kartlegningen vil fortsette og snart starter ødeleggelsesfasen.

700 tunnelsjakter i Rafah

Ved Den internasjonale domstolen i Haag fortalte advokat Gilad Noam tidligere iår om «en intrikat underjordisk tunnelinfrastruktur som går under byen og gir rikelig plass til operatører, kommando- og kontrollrom samt militært utstyr».

– Det er identifisert nesten 700 tunnelsjakter i Rafah, og rundt 50 av dem går over til Egypt. Disse er blitt brukt av Hamas til å skaffe seg forsyninger med våpen og ammunisjon, og de har potensielt vært brukt til å smugle ut gisler eller ledende Hamas-agenter fra Gaza.

 

 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

 

Kjøp «Det ufattelige var sant» av Walter Laqueur fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.