Nytt

Den israelske hæren oppdaget et sinnerikt system av tunneler fra Gaza og inn i Israel. Det er funnet 60 tilførselstunneler og 28 hovedtunneler.

“An IDF force uncovered a terror access shaft in Gaza in which were weapons, maps and IDF uniforms, all intended for the execution of terror attacks against Israel,” said an IDF statement. “In addition, an IDF force attacked several militants emerging from a tunnel opening in the southern Gaza Strip. Since the beginning of the ground operation more than 60 access shafts leading to some 28 tunnels have been uncovered.”

gaza.tunnel4 copy

For hovedtunnelenes vedkommende snakker vi om profesjonelt arbeid: sementvegger, stiger.

Tidligere har vi hørt om alle tunnelene over grensen til Egypt. De ble ødelagt etter at Abdul Fatah al-Sisi kom til makten. Tunnelene var både en inntektskilde og måte å smugle våpen på. Men økende usikkerhet i Sinai fikk Egypt til å forstå at Hamas utgjorde en trussel også mot Egypt.

I nord har Hamas tydelig satset på en angripskrig via tunneler. De forsøkte to angrep der soldater dukket opp i israelske uniformer. Hadde de kommet frem til en kibbutz i nærheten hadde det blitt blodbad. I stedet måtte fire israelske soldater bøte livet som ikke forsto at det var fienden som sto i veikanten da de kom kjørende i en jeep.

De beste tunnelene er utstyrt med kloakk og strøm. Det tyder på at de er tenkt brukt i større operasjoner, som bunkre for soldater.

The tunnels vary in length, height and width, but some are well-constructed using concrete blocks. Some have electricity feeds and sewage channels, suggesting they are designed for terrorists to remain inside for long periods, possibly days at a time. The materials used to construct the tunnels appear most likely to have been diverted by Hamas from the building materials allowed into Gaza by Israel for civilian construction.

Amerikanerne har bidratt til å avdekke at tunnelene er mer omfattende enn antatt. Det gir Israel grunn til invasjonen.

And on Tuesday, a U.S. intelligence source revealed that American satellite imagery had suggested that as many as 60 tunnels might have been built underneath Gaza.

The maze of tunnels and access shafts appears to weave its way throughout much of the Gaza Strip. Access points are reportedly found in homes, mosques, public buildings, and more. In the last week, two discoveries of missile caches have been found in UNRWA schools that most likely arrived via tunnel.

Ved to anledninger er det funnet raketter i en UNRWA-skole. Generalsekretær Ban ki-moon ble forlegen da det kom frem at det ene partiet med raketter forsvant da det ble overlevert Hamas.

Today, UN chief Ban Ki-Moon revealed his dismay at learning that at least one of the two caches has “disappeared” after being handed over by UNRWA to unidentified persons.

“The rockets were passed on to the government authorities in Gaza, which is Hamas,» a senior Israeli official told the Times of Israel. «In other words, UNRWA handed to Hamas rockets that could well be shot at Israel.”