Egypts påtalemyndighet har tatt ut tiltale mot Mohamed Morsi for flukten fra et fengsel i januar 2011, og for tette bånd til Hamas. I tillegg kommer skylden for oppblomstring av terror og jihadister i Sinai.

Vestlig publikum har ikke forstått at Gaza utgjør et sikkerhetsproblem for Egypt. Det første de militære gjorde da de avsatt Morsi var å stenge grensen til Gaza og begynne ødeleggelsen av tunnelene. Det er å kutte livsnerven til Gaza, men det er også å redusere våpenstrømmen og svekke Hamas. Sikkerheten har første prioritet.

Sinai har utviklet seg til et stadig mer lovløst sted, der bedouiner driver tortur og utpressing av asylsøkere, og jihadister har fristed. Brorskapet står Hamas nær og følgelig blir Morsi holdt ansvarlig for den forverrede sikkerhetssituasjonen.

Våpen

Etter at Gaddafi ble styrtet havnet hans store våpenlagre på andre hender, og blant annet meldes det om en økende strøm av våpen ut av Libya, til steder som Sinai og Sahara.

A UN report published in April concluded that «weapons used during the Libyan civil war against Muammar Gaddafi are being funnelled at an alarming rate to other countries in the region».

It said the weapons ranged from small arms to high-powered explosives, mines and portable air-defence systems.

The report said this flow of weapons into Egypt was a threat to its internal security because many were reaching anti-government insurgents in Sinai.

Vold

Disse våpnene kan bli farlige i den eksplosive situasjonen i Egypt. BBCs sikkerhetskorrespondent Frank Gardner skriver at deler av Brorskapet ser ut til å forberede seg på martyriet.

«We will carry out explosions, we will shoulder arms, and nothing other than death will dissuade us from restoring President Morsi to the palace,» the newspaper, al-Hayat, quoted a bearded man proclaiming at one of the sit-ins by Muslim Brotherhood supporters.

A blood-stained Egyptian flag was flown at a Muslim Brotherhood protest in Cairo

Small numbers of young men are starting to be seen in the crowd wearing the white shrouds of «martyrdom», a theatrical show of how far some say they are prepared to go to return an elected Islamist president to power.

Since Mr Morsi’s removal, some internet forums have erupted with angry calls for vengeance against Egypt’s military, calling it «the enemy of Islam» and declaring police and soldiers to be targets for attack, as they were in southern Egypt during the insurgency of the 1990s.

For now, these statements are mostly rhetorical and aspirational – although security forces have often been attacked in the Sinai.

 

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-23244940