Gjesteskribent

Et angrep mot grenseovergangen i Taba med fire døde og titalls skadede, som dertil rammet en buss med kristne turister som går mellom St. Katarina-klosteret i Egypt og Jerusalems helligdommer, er et godt resultat for organisasjonen Ansar Bayt al-Maqdi. Bussen eksploderte på stedet som skiller Egypt fra Israel. Førstnevnte er nå i hendene på general al-Sisi, som er Det muslimske brorskapets verste fiende; sistnevnte er den forhatte bastionen til jødene, den islamske ummahens fiender. Bomben befant seg under førersetet, og gikk av da den skulle, slik at sionistene skulle føle trusselen. Organisasjonen som har tatt på seg ansvaret for attentatet, er den samme som for noen dager siden sendte to raketter mot den lille israelske byen Eilat.

Symbolverdien mangler ikke. I går fortsatte rettssaken mot den avsatte president Mursi, og brorskapet vil fortsette kampen. Men utover det er realiteten en usedvanlig islamistisk voldsbølge i hele Midtøsten, fra Irak til Syria, Sinai og Gaza – den Hamas-dominerte stripen hvor forskjellige grupper får sine forsyninger: medgjørlige beduiner, terrorpendlere, al-Qaidas utsendinger, rekrutteringsoffiserer fra orgnisasjonene med base i Irak og Syria. Alle sammen forent mot Egypt, men også mot Israel og den kristne verden.

Egypt står ikke og ser på. Den som snakker om israelsk «beleiring» av Gaza, ignorerer at Egypt er i ferd med å bygge en buffersone, og at de på bare én dag ødela 17 hus, skjøt og drepte under flere sammenstøt, arresterte flere titalls personer, ødela oliventrær og oversvømmet tunnellene som brukes til smugling av våpen og annet, med møkkvann. Israel stilte straks ambulanser til disposisjon for å få de sårede behandlet ved israelske sykehus. Sinai er nå blitt en krigsskueplass: Siden juli har der funnet sted cirka 300 jihadist-angrep, og volden når Kairo med angrep på militæret samt drapet på en ledende tjenestemann i Innenriksdepartementet.

Gruppen som gjennomførte attentatet forleden – Ansar Bayt al-Maqdi, som betyr «støtte til Jerusalem» – ble stiftet i Gaza of har eksistert siden 2011. Det er noe kuriøst ved navnet til denne gruppen, som assosieres med al-Qaida. Al-Maqdis betyr Ha Migdash, og Beit Ha Migdash er det gamle navnet på det første tempelet som ble reist i Jerusalem. Ansar har gjennomført et angrep hvor åtte israelere ble drept, og de har skutt ned et egyptisk militærhelikopter. Noen sier at det er en militær ving av brorskapet. Organisasjonen bruker al-Qaidas offisielle kanaler (som Fajr Media Center), og al-Qaidas leder Ayman Al Zawahiri lovpriser den ofte. På den skjønne Sinai-halvøya som en gang var åsted for vidunderlige ferier mellom det blå havet og de røde ørkenfjellene, pågår det nå lureri, allianser og splittelser mellom mange andre grupper som er fast bestemte på å øve vold mot kristne, jøder og «svikere» blant muslimer. De har penger, våpen og ett mål: å eliminere alle som står i veien for opprettelsen av verdenskalifatet.

 

Opprinnelig i Il Giornale den 17. februar 2014.