Hamas-krigernes herjinger i israelske byer lørdag var det blodigste angrepet siden Egypts og Syrias angrep under Yom Kippur-krigen for 50 år siden, og har truet med å utløse en krise i den uendelige konflikten.

Utenfor det blokkerte Gaza utvekslet israelske styrker og den Iran-støttede Hizbollah-militsen i Libanon artilleri- og rakettbeskytning, mens to israelske turister og en guide ble skutt og drept i Egypt, skriver Reuters.

Appeller om tilbakeholdenhet kom fra hele verden, selv om vestlige land i stor grad støttet Israel, mens Iran, Hizbollah og demonstranter i ulike land i Midtøsten hyllet Hamas.

I Sør-Israel kjempet bevæpnede Hamas-menn søndag fortsatt mot israelske sikkerhetsstyrker, mer enn 24 timer etter det overraskende angrepet med rakettbeskytning og bevæpnede grupper som hadde tatt seg inn i hærens baser.

Det israelske militæret, som er blitt stilt til veggs for ikke å ha avverget angrepet, sa at de hadde gjenvunnet kontrollen over de fleste infiltrasjonspunktene langs sikkerhetsbarrierene, drept hundrevis av angripere og tatt flere titalls andre til fange.

Militæret sa at de hadde utplassert titusenvis av soldater rundt Gaza, en smal landstripe der det bor 2,3 millioner palestinere, og at de hadde begynt å evakuere israelere rundt grensen.

Israel har ikke offentliggjort noe offisielt dødstall, men ifølge israelske medier ble minst 700 mennesker drept, deriblant barn. Militærets talsmann Daniel Hagari kalte det «den verste massakren på uskyldige sivile i Israels historie».

Minst tre amerikanere var blant dem som ble drept av bevæpnede Hamas-menn, rapporterte CNN med henvisning til et internt amerikansk notat.

Den sjokkerende oppblussingen kan undergrave de USA-støttede tiltakene for å normalisere forholdet mellom Israel og Saudi-Arabia – en sikkerhetspolitisk omlegging som kan true palestinernes håp om selvbestemmelse og få Hamas’ viktigste støttespiller, Iran, til å reagere.

Teherans andre viktigste regionale allierte, libanesiske Hizbollah, utkjempet en krig mot Israel i 2006 og har sagt at deres «våpen og raketter» står på Hamas’ side.

Iran deltok i planleggingen, flere møter i Beirut

Søndag lå restene etter angrepene fortsatt strødd rundt omkring i sørlige byer og grensesamfunn, og israelerne var rystet over synet av blodige kropper i gater, biler og til og med i hjemmene sine.

Omtrent 30 savnede israelere som deltok på en dansefest som ble angrepet av bevæpnede menn, dukket opp fra sitt skjulested søndag, rapporterte israelske medier, noe som betyr at dødstallet på utendørssamlingen er 260.

Palestinske krigere tok dusinvis av gisler til Gaza, deriblant soldater og sivile, barn og eldre. En annen militant palestinsk gruppe, Islamsk Jihad, sa at de holdt mer enn 30 av de tilfangetatte.

Tilfangetakelsen av så mange israelere, hvorav noen ble dratt gjennom sikkerhetskontroller eller kjørt blødende inn i Gaza, er nok et dilemma for Netanyahu etter tidligere episoder der gisler ble utvekslet mot mange palestinske fanger.

Blant gislene skal det ha vært en meksikansk mann og kvinne.

– Den grusomme realiteten er at Hamas tok gisler som en forsikring mot israelske gjengjeldelsesaksjoner, særlig et massivt bakkeangrep, og for å utveksle dem mot palestinske fanger, sier Aaron David Miller, seniorforsker ved Carnegie Endowment for International Peace.

Uhemmet vold
USAs forsvarsminister Lloyd Austin sa at Washington ville sende flere militære skip og fly nærmere Israel for å vise sin støtte, og at de også ville begynne å levere ammunisjon til sin nærmeste allierte i Midtøsten.

I Gaza fordømte Hamas’ talsmann Hazem Qassem USAs kunngjøring som «en faktisk deltakelse i aggresjonen mot vårt folk» og sa at gruppen ikke ville la seg skremme.

Hamas avfyrte flere rakettsalver mot Israel søndag.

Israelske luftangrep på Gaza ødela Hamas’ kontorer og treningsleirer, men også hus og andre bygninger. Ifølge det palestinske helsedepartementet har 413 palestinere, deriblant 78 barn, blitt drept og 2300 personer såret siden lørdag.

«Som okkupasjonsmakt har Israel ingen rett eller berettigelse til å angripe den forsvarsløse sivilbefolkningen i Gaza eller andre steder i Palestina», sa det palestinske utenriksdepartementet og fordømte en «barbarisk kampanje med død og ødeleggelse».

FN sier at minst 70 000 palestinere i Gaza søker tilflukt på skoler som FN driver. FN appellerte om at det opprettes humanitære korridorer for å få mat inn i Gaza.

Opptrappingen kommer i kjølvannet av den økende volden mellom Israel og militante palestinere på den israelsk-okkuperte Vestbredden, der de palestinske selvstyremyndighetene utøver et begrenset selvstyre, mens Hamas, som ønsker å utslette Israel, motsetter seg dette.

Hamas-leder Ismail Haniyeh sa at angrepet ville spre seg til Vestbredden og Jerusalem.

– Hvor mange ganger har vi ikke advart dere om at det palestinske folket har levd i flyktningleirer i 75 år, og dere nekter å anerkjenne vårt folks rettigheter? sa Haniyeh.

USA ledet an i de vestlige fordømmelsene av Hamas’ angrep, og president Joe Biden kom med en krass advarsel til Iran og andre:

– Dette er ikke en anledning for noen Israel-fiendtlig part til å utnytte disse angrepene, sa Biden.

Irans president Ebrahim Raisi ringte Hamas-sjefen for å gratulere ham med «seieren».

Til å være en nasjon med en oppskrytt etterretningstjeneste som skryter av infiltrasjon og overvåking av militante, virket angrepene som en sjokkerende etterretningssvikt for Israel.

Hovedindeksene på Tel Aviv-børsen falt med 6 prosent søndag, og investorene forventet at voldshandlingene ville føre til at folk ville gå over til gull og andre sikre havner.

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.