Irans diktator Ayatollah Ali Khamenei.  Foto: Office of the Iranian Supreme Leader via AP, File.

Iran innfører personlige sanksjoner mot avtroppende president Trump og flere av hans medarbeidere. Det hele fremstår som nokså meningsløst. Barnslig hevn, eller et rop om oppmerksomhet fra et presset regime?

Det er NTB- AFP som melder om de iranske sanksjonene som også omfatter utenriksminister Mike Pompeo, finansminister Steven Mnuchin, tidligere CIA-sjef Gina Haspel, tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton og Trumps to tidligere Iran-utsendinger Brian Hook og Elliott Abrams.

Sanksjonene innebærer foruten innreiseforbud også frysing av eventuelle verdier disse personene måtte ha i Iran. Det er rett nok temmelig meningsløst, da ingen av dem trolig har verdier i landet.

Donald Trump har praktisert en hard linje overfor det iranske mulla-regimet, noe som har vært lite verdsatt i Teheran.

Iran har lenge vært plassert på sidelinjen og i skammekroken i internasjonal politikk, der et slikt regime etter manges mening hører hjemme. Nå håper muligens mullaene på at dette merkelige utspillet mot Trump kan gjøre Biden-administrasjonen mer velvillig innstilt over Iran.

Det var Obama/Biden som inngikk den opprinnelige atom-avtalen med regimet i Teheran. Dette var en avtale Iran var tilfreds med, men som Donald Trump trakk USA ut av i 2018.

Donald Trump mente avtalen var altfor gunstig for Iran, og i praksis la veien åpen for at landet skulle utvikle atomvåpen. Derfor valgte Trump i stedet en tøff sanksjonslinje mot regimet.

Donald Trump kan antagelig leve greit med disse nye sanksjonene. Han hadde nok uansett neppe tenkt seg på ferie til Iran med det første, om landet er aldri så vakkert.

Vi setter stor pris på et bidrag fra deg: 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.