Kinas forhandlingssjef Xie Zhenhua signaliserer tilfredshet mot slutten av COP26 den 13. november 2021. Foto: Alastair Grant / AP / NTB.

Etter press fra India og Kina i siste liten ble enigheten om å «fase ut» subsidier av kull utvannet til kun å «fase ned» i slutt­erklæringen fra klima­topp­møtet COP26 i Glasgow.

Den siste endringen kom etter at formuleringer over samme tema allerede var blitt utvannet flere ganger i løpet av toppmøtets gang, skriver Financial Times.

In the hour before the closing plenary session, there was frantic last-minute wrangling among ministers. The final change, proposed by India and China jointly, was the only amendment made to the deal text.

India og Kinas inngripen i siste øyeblikk, som ble støttet av land som Sør-Afrika, Bolivia og Iran, ser ut til å ha kommet overraskende på toppmøtets president:

COP26 president Alok Sharma offered his apologies for the late wording changes to the critical sections, saying he was “deeply sorry” for how the event had concluded.

Sharma became emotional as he closed the debate: “May I just say to all delegates I apologise for the way this process has unfolded. I also understand the deep disappointment but I think, as you have noted, it’s also vital that we protect this package.”

I forhold til ambisjonene endte COP26 dermed med en nær total fiasko, der det ikke er blitt inngått noen betydelige forpliktelser med sikte på den kraftige reduksjonen i utslippene av klimagasser som det hevdes vil forhindre at planeten varmes opp mer enn halvannen til to grader.

Reaksjonene blant politiske ledere spriker vilt etter toppmøtets slutt.

Der FNs generalsekretær Antonio Guterres mener at verden «henger i en tynn tråd» og fremdeles er «på randen av en klimakatastrofe», sier USAs klimautsending John Kerry at det er «en bra avtale for verden», mens avtalen ifølge EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen «gir oss tillit til at vi kan sørge for en trygg og blomstrende framtid for menneskeheten på denne planeten», melder NTB.

 

Kjøp Kents bok her!

 

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.