Alok Sharma, president for det forrige klimatoppmøtet,COP26, taler under åpningen av  COP27 i Egypt. AP Photo/Peter Dejong

På klimatoppmøtet COP27 i Sharm el-Sheikh skal man nå drøfte å gi såkalt klimakompensasjon, det vi si en ny metode for å overføre penger fra rike land til den tredje verden.

Klimatoppmøtet er i gang, av alle steder, i egyptiske Sharm el-Sheik.

Mange spør seg hvorfor møtet legges nettopp hit, siden Egypt ikke har markert seg nevneverdig i klimasammenheng. Det kan fort mistenkes at disse møtestedene velges utfra deltakernes behov for og lyst til å besøke nye, spennende steder.

Badebyen Sharm el-Sheik er kjent som et behagelig feriested nettopp i november, her er det også flust med luksushoteller av beste klasse. Så da var det vel en god ide å legge klimatoppmøtet hit?

På møtet drøfter nå delegatene  om rike land skal kompensere fattige land som angivelig er mest utsatt for klimaendringene, «uten at de selv har noe skyld», som det beskrives.  NTB melder om saken.

Hvis man faktisk kjøper narrativet om at CO2-utslipp fra eksempelvis biltrafikk er en stor og farlig klimatrussel, er det ikke helt lett å forstå argumentet om at mindre velstående land er «uten skyld».

Den som har sett den massive biltrafikken i byer som Kairo (Egypt), Lagos (Nigeria), Manila (Filippinene), Bangkok (Thailand), New Dehli (India), Karachi (Pakistan) og Lima (Peru), vil få problemer med denne logikken. Og da har man ikke nevnt storbyene i Kina.

Knapt noe sted spys det ut så mye eksos som i slike storbyer, og heller ikke industrien her er kjent for sine omfattende klimatiltak. Likevel skal de altså kompenseres, alt er Vestens skyld.

Det snakkes også her om de mye omtalte «forskjellene», et begrep som gjerne benyttes for å inndra penger fra dem som har tjent dem, og gi til noen som ikke har tjent dem:

– Dette skaper for første gang et institusjonelt stabilt rom på dagsordenen for COP og Parisavtalen for å drøfte det presserende spørsmålet om finansieringsordninger som er nødvendig for å håndtere forskjellene, sier COP27-president Sameh Shoukry, ifølge NTB.

Tanken om en slik overføring av penger til fattigere land, er ikke ny. Det har lenge vært en drivkraft for nettopp disse landene for overhodet å delta i dette internasjonale klimasirkuset. Her kan de presse frem nye, enorme pengeoverføringer til seg selv og sine regimer, ved å fremstille seg selv som «klimaofre». Hvem sier nei til noen klima-milliarder?

Men ved COP26 i Glasgow blokkerte rike land et forslag om klimakompensasjon til fattige land. Nå forsøkes det altså på nytt.

Delegater fra nesten 200 land har ankommet rødehavsbyen Sharm el-Sheikh for å delta i det 13 dager lange møtet, opplyser NTB.

Her svirrer det horder av ukritiske journalister, medlemmer i klimaorganisasjoner, aktivister og hissige, bedrevitende ungdommer samt generelle lykkejegere på den internasjonale, politiske arena. Norges klimaminister Espen Barth Eide er etter manges mening naturlig å plassere i den siste kategorien.

Alle kommer de formodentlig med badebukse og solkrem i kofferten.

En del av av de viktigste lederne ankommer først mandag eller tirsdag. Det er begrenset hvor mye tid de har å bruke på dette skuespillet.

Det noe halvhjertede engasjementet fra en del av verdens fremste politikere, omtales slik:

– Mens jeg forstår at ledere over hele verden må prioritere andre utfordringer i år, må det være klart at mangel på handling er nærsynt og fører til klimakatastrofe, sa lederen for COP26 i Glasgow i fjor, Alok Sharma, da han overførte ansvaret til Egypts Shoukry.

Møtet finner sted etter et år der store medier har gjort sitt beste for å fremstille værforholdene som «ekstreme». Dette skal legitimere toppmøtet, og vise at det nå haster enda mer enn før med såkalte akutte klimatiltak (Det hastet før også, men ikke så mye som nå…)..

Noen tror fortsatt på dette, for andre er det en ren forretningsmulighet. Eksempelvis må det antas at norske vindkraftselskaper har sine representanter til stede for å sondere markedet.

Les også: 

Klimatoppmøtet åpner i Sharm el Sheik, uten topp­ledere fra Kina og India

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.