Statsminister Erna Solberg treffer FNs generalsekretær António Guterres. Foto: Pontus Höök / NTB.

Norges statsminister Erna Solberg sier det er dårlig stemning i forkant av klimatoppmøtet senere i høst. Flere av de store landene møtte ikke engang opp på formøtet i New York. De har trolig viktigere ting å gjøre.

Erna Solberg er på plass i New York, for å delta på et forberedende klimatoppmøte før det store Cop26-møtet senere i høst. Hun er lite optimist med tanke på det kommende møtet, og mener verden har ikke levert på løftene fra Paris.

– Det er påtakelig dårligere stemning før Cop 26, særlig fra mange av landene som står i fare for å få de største utgiftene knyttet til klima, små øystater og fattige land, sier Solberg til VG.

Hun begrunner ikke hvorfor «små øystater og fattige land» skal få store utgifter knyttet til de påståtte klimaendringene. Så langt har de varslede, klimautløste problemene for disse landene stort sett uteblitt helt. Eksempelvis er små øystater ikke sunket i havet, som det er blitt spådd at de skulle være per nå.

Disse landene er derimot tilgodesett med mye oppmerksomhet og støtte, basert på at det hevdes at de en gang i fremtiden visstnok kan komme til å få slike problemer. Disse landene har dermed økonomisk interesse av å fremstille faren ved klimaendringer som størst mulig. Jo større fare de kan fortelle at de er i, jo mer penger kan de klare å få overført fra verdenssamfunnet.

Enkelte statsledere, deriblant Erna Solberg, lytter velvillig til deres ofte sterkt overdrevne og tynt dokumenterte historier.

Mandag deltok Solberg på et forberedende klimatoppmøte mellom 25 land i FNs hovedkvarter i New York, forteller NTB.

Påfallende nok glimret flere sentrale statsledere med sitt fravær, deriblant Kinas president Xi Jinping og Indias statsminister Narendra Modi. De hadde trolig viktigere saker å drive med på vegne av sine nasjoner, enn å være med på dette.

Kanskje er de hjemme og jobber for å forbedre energisituasjonen i sine land, i stedet for å være i New York og høre om hvordan Erna Solberg og andre vil forverre den?

Mange vil mene at et slikt møte vil være temmelig meningsløst uten lederne for to av verdens desidert største utslippsnasjoner.

– Mange land venter at de rike landene tar mer ansvar for sine utslipp, og for klimafinansiering, sier Solberg, uten å konkretisere hva en slik «forventning» vil innebære. Har Norge, Danmark og andre klimafikserte småland noen hemmelige pressmidler for å tvinge Kina til å «ta mer ansvar»?

Erna Solberg har vanskelig for å skjule sin skuffelse over den retningen møtet ser ut til å ta:

– Stemningen var kanskje hardere enn det man hadde ventet for et par år siden. Det skyldes at en rekke land som hadde god økonomisk utvikling, nå har en veldig nedgang i sin økonomi. Derfor blir det mye spørsmål om penger, sier hun.

Hun innrømmer dermed indirekte at andre nasjoners ledere, i motsetning til norske, ikke er villige til å la sine land blø økonomisk for å være med på et «grønt skifte».

For andre land bærer såkalte klimatiltak mest preg av å være et overskuddsfenomen, noe man alltids kan være med på når man har penger til overs som det ikke er så nøye med. Når tidene blir harde, er som kjent sløseri det første man kutter ut.

FNs klimatoppmøte COP26 skal avholdes i Glasgow i Skottland i november. Mye tyder allerede nå på at det går mot alt annet enn en dundrende suksess.

Det trenger imidlertid neppe andre enn de involverte karrierepolitikere og høyrøstede pressgrupper å være særlig bekymret for.

Heller ikke tidligere slike møter har vært spesielt vellykkede, les mer: 

Sammenbrudd for klimatoppmøtet i Madrid

Nå er den her! Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.