Australias statsminister Scott Morrison. Foto:  Lukas Coch/AAP Image via AP.

Alle industrialiserte land er under press fra FN om å forplikte seg med hensyn til såkalte klimakutt. Australia «lover» å kutte, men ikke før om nesten 30 år. De velger å se det hele litt an først.

Australia har lenge vært motvillige til å bli med på den praksisen der nasjoner overbyr hverandre med forsikringer om utslippskutt. Australske myndigheter har vært lite opptatt av å være «foregangsland» i så måte, i motsetning til Norge.

Men ifølge NTB-AFP har Australia nå likevel avgitt konkrete løfter, i tråd med FNs ønsker. Det meldes at landet vil kutte CO2-utslippene til intet mindre enn netto null innen 2050. Dette sier statsminister Scott Morrison.

Men mange vil merke seg at han ikke setter noen nye, kortsiktige mål for kutt. Det lovede kuttet skal dermed først være foretatt tett opptil 2050, om nesten 30 år. Hvilke kutt som skal tas i årene frem til dét, er uavklart. Her er det ikke lovet noe som helst konkret.

Her er Australia på linje med andre «klimapragmatiske» nasjoner som for eksempel Kina, som snakker om å foreta sine klimakutt først innen 2060. Innen den tid er de fleste som er med på å avgi dagens løfter, for lengst borte.

– Australiere ønsker en 2050-plan for netto nullutslipp som gjør det rette med tanke på klimaendringene og sikrer framtida deres i en verden som endrer seg, sa Morrison.

Morrison har vært under økende press for å sette mer ambisiøse klimamål. Nå har man altså gitt et svar som kan få FN til å gi nasjonen fred til å drive med sitt i de neste 28 år.

Mye i verden vil være endret innen 2050. Ingen vet om slike kutt er et aktuelt tema på det tidspunkt. Mange vil derfor hevde at det kan bety store økonomiske besparelser for nasjoner som utsetter sine utslippskutt, slik Australia vil gjøre.

Kunngjøringen fra Australias statsminister kommer ifølge NTB-AFP noen dager etter at FNs generalsekretær António Guterres fremmet sin påstand om at den nåværende klimasituasjonen er å ligne med en «enveisbillett til katastrofe», og like før FNs klimakonferanse COP26.

Dette ble ikke tatt like alvorlig av alle. Document var blant få norske medier som så på FN-sjefens uttalelser med et kritisk journalistisk blikk:

Hans klimafaglige bakgrunn er at han er utdannet elektroingeniør i Portugal, er sosialist og blant annet har vært FNs høykommisær for flyktninger.

Klimarealistene har publisert en enkel oversikt over feilslåtte spådommer av det slaget Guterres nå leverer, skrev Document, blant annet.

Ifølge NTB-AFP starter klimakonferansen 31. oktober og varer til 12. november.

Norge er ventet å være blant de nasjoner som vil strekke seg langt for å overoppfylle alle utslippskrav. Mens virkelig store utslippsnasjoner som Kina, India og nå også Australia skyver det hele foran seg langt inn i fremtiden.

Les også:

FN-sjefen opptrer som en mann ute av kontroll: Prater om at «helvete er nær»

Høst er lesetid: Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også :
Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:
Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.