Glen Peters, forskningsleder ved CICERO Senter for klimaforskning, sier at nye tall viser at verdens CO2-utslipp fra fossile kilder øker med én prosent.

Peters, som også er en del av lederteamet i Global Carbon Project, sier det er deres årlige rapport som viser dette.

– Vi kan ikke vente noe stort fra klimatoppmøtene lenger. Det er for lett å komme med store, luftige løfter. Nå må vi gå fra prat til handling, sier han.

Peters har siden 2009 vært en del av et internasjonalt team som analyserer utviklingen i de globale utslippene av klimagassen CO2.

– På 2000-tallet gikk utslippene i været, med rundt tre prosent årlig. Finanskrisa i 2008–09 fikk utslippene litt ned, også på 2010-tallet var utslippsveksten lavere – og Paris-avtalen ga oss litt optimisme, sier han og fortsetter:

– Den gangen tenkte vi at verdens CO2-utslipp kanskje var på sitt høyeste. Så kom korona-pandemien. Året etter gikk utslippene igjen opp, derfor var jeg mer optimistisk før korona enn jeg er i dag.

Det at verdens ledere stadig lover at de skal kutte fossilt brensel og gå over til renere energi og til en karbonnøytral hverdag, tror Peters ingenting på.

Han vil, i likhet med Greta Thunberg, ha handling. Nå.

Regjeringen setter ny rekord i virkelighets­fjernt hykleri

Klimatoppmøtet i Egypt startet med at FNs generalsekretær António Guterres sa at vi er på «full fart mot et klimahelvete». Han brukte det engelske uttrykket «highway to climate hell».

Det mener Peters bare er prat.

– En eller annen gang må praten stoppe og utslippene faktisk kuttes. Da snakker jeg ikke bare om Norge. Som i Australia, der jeg kommer fra: På én og samme dag kan de legge planer for nullutslipp – samtidig som de starter et nytt gasseventyr eller kullkraftverk. Disse vil fortsette å operere i 2050, så når de sier at de skal være netto null samme år, går ikke dette regnestykket opp.

Forskningslederen mener imidlertid at EU er best i klassen på å redusere utslipp.

Vi ser ikke mange tegn på nødvendige utslippsreduksjoner. Men om jeg skal finne noen gode nyheter, er det at EU har klart å redusere sine utslipp, sier Peters.

Nedgangen kommer først og fremst av en ti prosents reduksjon i gassutslipp.

Det er ganske imponerende. Om det er på grunn av flaks eller politikk, er for tidlig å si, men EU er i førersetet med en politikk som kan få utslippene ned, sier Peters.

I Norge pekes det på olje- og gassproduksjon, industri og transport som verstingene i klassen når det gjelder utslipp.

Men aller verst er utslipp fra fly. De øker enormt, ifølge Robbie Andrew i CICERO.

– Tallene viser en økning på 101 prosent, så lufttransporten hopper mye opp, sier Andrew.

Han mener også at rike land må hjelpe andre for å få ned utslippene, og viser til et land som India.

– India er nå den tredje største kilden til verdens co2-utslipp, og ligger langt bak Kina i utvikling. Alle land må få utvikle seg, og hvis rike land kan hjelpe til, så kan denne utviklingen gå i en grønnere retning, sier Andrew.

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.