John Kerry og Roberto Cingolani under G20-møtet i Napoli 23. juli 2021. Foto: Salvatore Laporta / AP / NTB.

Til helgen er Roma vertskap for et møte i G20, der regjeringen i Italia håper at landene i gruppen vil bli enige om radikale tiltak i klimapolitikken før klimatoppmøtet i Glasgow (Cop26) like etter.

De største forventningene er knyttet til om G20-landene vil bli enige om tiltak med sikte på å oppnå såkalt klimanøytralitet i 2050, og om å yte 100 milliarder dollar i årlig «klimabistand» til fattige land.

På klimapolitisk hold finnes det imidlertid ambisjoner om langt høyere beløp.

I et intervju med La Stampa torsdag formulerer Italias statsråd for det økologiske skiftet, Roberto Cingolani, et ti ganger høyere mål – altså en årlig bistand fra rike til fattige land på hele 1000 milliarder dollar.

La Stampa: FN sier at vi er langt fra å klare målet om høyst to graders global temperaturøkning.

Roberto Cingolani: Sånn er det. Vi ligger i bakleksa. Under Cop26 må vi få alle med oss. Ikke på to grader, men halvannen. Det virker lite, men utgjør en kolossal forskjell. Det er ikke nok med Europa og USA. Vi må ha med oss store land som Kina, India og Russland, som vil ha rom for vekst, men også redusere utslippene. Nå er det fem milliarder mennesker i verden som forbruker for mye, men det er tre milliarder som ikke har tilgang på vann og gass for å lage mat. Det er også nødvendig å skaffe energi. Her er jobben Cop må gjøre. Det behøves 100 milliarder til de mest sårbare landene som en start på et fond til private aktører. For siden å nå det velkjente målet på 1000 milliarder.

Målet som den italienske statsråden kaller velkjent, er tidligere blitt nevnt av Det internasjonale energibyrået (IEA).

I rapporten Net Zero by 2050 skriver imidlertid IEA at beløpet som trengs, er hele 4000 milliarder dollar pr. år.

Dette siste beløpet nevnte også USAs klimautsending John Kerry under det forberedende møtet til Cop26 som ble holdt i Milano i begynnelsen av oktober. Som rapportert av RAI News sa Kerry:

«Vi må komme frem til en finansiell agenda for tiden etter 2025», sa Kerry, «der vi forplikter oss ikke til milliarder, men tusenvis av milliarder dollar – fra 2,6 til 4 milliarder hvert år. Og privat sektor, flere hundre selskaper verden rundt, må involveres i denne kraftanstrengelsen. Til dette formålet», avsluttet han, «vil vi kunngjøre et forslag i samarbeid med World Economic Forum».

Cop26 starter den 31. oktober i Glasgow, og møtet varer frem til 12. november.

 

Les også:

John Kerry om klimaplaner: – Vi kunngjør ikke dette for verden i dag

 

Kjøp Kents bok her!

 

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.