Den amerikanske presidentens spesielle klimautsending John Kerry. Stillbilde: World Economic Forum.

En mye raskere reduksjon i de globale klimautslippene må skje ved at statene skaper økt etterspørsel etter «grønne produkter», som næringslivet deretter leverer, sa USAs klimautsending John Kerry nylig til World Economic Forum (WEF) i Genève.

Kerry antydet noe i retning av en krigsøkonomi for å nå dette målet, men sa også at «vi kunngjør ikke dette for verden i dag».

Det var under et av WEFs møter i serien Agenda Dialogues med tittelen How can ‘Green Demand’ boost COP26’s impact? i Genève den 29. september at Kerry skisserte denne strategien for å halvere verdens klimautslipp innen 2030, slik regjeringer i store deler av den vestlige verden nå tar sikte på.

Møtet ble ledet av WEF-president Børge Brende, og til stede var også toppsjefene for shippingselskapet Maersk, Søren Skou, og sementprodusenten Holcim, Jan Jenisch.

«Planeten står i brann», og Cop26, altså det forestående klimatoppmøtet i Glasgow, er «vår siste sjanse» til å nå målet om maksimalt 1,5 graders oppvarming, sier Brende innledningsvis. Han fastslår at Kerry har skapt økt klimafinans, og legger til at behovet for å skape større etterspørsel etter gjennombrudds­teknologi er en viktig del av puslespillet.

Brende spør deretter Kerry om hva slags tanker han sitter med før Glasgow-møtet. «Jeg tror ikke dette er den siste sjansen, men det er den beste sjansen» fordi det har skjedd fremskritt, svarer Kerry. Han mener det viktigste nå er å få opp farten:

– Nøkkelen er å akselerere alt. Vi ligger etter, farlig langt etter, sier Kerry, som mener at «vi må» redusere med 50 prosent innen 2030. Kerry ser på WEF som en aktør i denne prosessen:

50 percent of that reduction will come from technology that is not yet at scale. How do we get those technologies at scale? It’s exactly what we’re doing here at the World Economic Forum today.

Kerry bekrefter det Brende sier om å skape etterspørsel:

We’re trying to increase the demand for green products and companies like Holcim and others are joining together here to talk this through.

Dette er ikke noe Kerry vil snakke om utenfor en engere krets før det forestående klimatoppmøtet:

We’re not accouncing it to the world today, but we’re trying to build this towards the launch in Glasgow.

Nøkkelen er å få så mye som mulig av næringslivet med på det politiske laget, mener han:

And if we can get enough companies to share the vision, that if they will move this – first movers, we’re creating a first movers’ coalition – if they all come together and move to buy certain green products (…) that will move the entire process.

Kerry erkjenner at dette ikke er lett i energikrevende bransjer som stål og sement, ei heller i shipping og annen transport, men legger til:

There are key tough sectors of our economies where we can accelerate the demand.

Brende oppsummerer: Bring selskaper sammen, skap etterspørsel, gjør det kommersielt levedyktig. Hvordan ser du for deg at det går hvis alle de store selskapene i verden bruker kjøpekraften sin til å forlange produkter som har denne nye teknologien? spør Brende henvendt til Kerry.

Det er mye risikovillig kapital der ute, svarer Kerry. Vi vet at vi vil klare dette, men vi vet ikke når, resonnerer han.

Toppsjefene i Maersk og Holcim redegjør deretter for hvordan deres selskaper er med på den grønne reisen som Brende og Kerry skisserer.

Mot slutten av møtet spør Brende om Kerry er bekymret for det geopolitiske bildet, der land som Kina og India ikke forplikter seg til å kutte i utslippene av klimagasser.

Ikke alle forstår hvor presserende dette er, svarer Kerry:

It’s complicated. I wish everybody understands this is so critical everyone has to put everything else aside.

Vi må håpe på at USA og Kina klarer å etablere et samarbeid, for hvis ikke Kina kommer med på laget, vil ikke målet om høyst 1,5 graders oppvarming bli nådd, fortsetter Kerry. De neste ti årene er kritiske. Målet er vanskelig, men det kan gjøres, og andre må bli med så fort som mulig, understreker han.

Brende spør Kerry om han tror dette vil lykkes. Jeg flommer ikke over av visshet, svarer Kerry.

We have too many folks saying they can’t move faster. I don’t agree with that.

Hvis klimaproblemet virkelig er eksistensielt, vet vi hvordan vi skal reagere, analyserer Kerry, som antyder at det behøves noe i retning av en krigsøkonomi for å lykkes.

Under andre verdenskrig klarte en Ford-fabrikk å lage et B24-fly i timen, sier Kerry, og det er mulig å gjøre noe lignende på klimafronten hvis vi går inn for det, mener han.

Han er kjenner imidlertid at det er langt frem. Ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA) må vi rulle ut noe tilsvarende verdens største solpark hver dag i de neste ti årene, men det klarer vi ikke engang på seks måneder, sier Kerry.

So we have to get going. This is achievable, but we need more willpower, more CEOs, more companies stepping up and saying OK, this is about stakeholder and not just shareholder. We’re gonna do our part.

Brende viser til koronapandemien for å illustrere hva som er mulig hvis omstendighetene er presserende nok. Effektive vaksiner ble utviklet på ti måneder, sier WEF-presidenten.

Kerry er ikke i vil om hvorfor:

Because the demand was there. The government said: you do it, we’ll buy it.

Strategien må gjentas på klimafeltet, mener han:

That’s exactly what we’re trying to do here

Dette er tankegangen også hos «the first movers’ coalition», svarer Brende: Skap etterspørselen i den troen at næringslivet vil levere.

Kerry roser avslutningsvis både Brende og WEFs grunnlegger Klaus Schwab for deres engasjement.

På den skalaen dette WEF-møtet tenker, handler det altså ikke bare om at politikken skal påvirke utvalgte bransjer i noen land, men ambisjoner om å revolusjonere hele verdensøkonomien. Planene reiser spørsmålet om finansiering.

Under det forberedende klimamøtet i Milano før klimatoppmøtet i Glasgow sa Kerry at verdens rike land må mobilisere flere tusen milliarder dollar for å stimulere til klimahandling i fattigere land.

Cop26-møtet i Glasgow begynner den 31. oktober, og varer til 12. november.

 

  • Les også om Telenor-sjef Sigve Brekkes støtte til Kerrys agenda hos E24.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.