Klima- og miljøminister Espen Barth Eide under klimatoppmøtet i COP26 i Glasgow. Foto: Terje Pedersen / NTB

I skyggen av reelle hendelser som krigen i Ukraina kommer FNs såkalte klimapanel med nok en luftig rapport. Det går stort sett i gjentagelser av gamle skremsler, profetier og rene fantasier.

NTBs Are Føli melder om saken, og skriver at det nå angivelig skal være over 3 milliarder mennesker som lever under forhold som gjør dem svært «sårbare for endringer i klimaet».

Dette fremgår av enda en ny, stor rapport fra FNs klimapanel (IPCC).

Derfra kommer disse mer eller mindre likelydende rapportene i et nesten heseblesende tempo. Forrige «store rapport» ble utgitt så sent som i august i fjor, da budskapet lød: «Alarm for menneskeheten».

Man kan saktens mene at timingen for denne nye rapporten var alt annet enn heldig. Nok et lass med tynt dokumenterte klimaskremsler havner fort i skyggen av at en forrykt russisk despot truer verden med atomkrig.

Men denne mandagen ble uansett klimarapporten presentert. Den handler, igjen, om de påståtte konsekvensene av klimaendringene og hva verden kan gjøre for å tilpasse seg dem.

Det hele ledsages av et knippe påstander om hvor absolutt skråsikre man visstnok er på dette:

– De vitenskapelige bevisene er utvetydige: Klimaendringene er en trussel mot menneskelige levekår og planetens helse, sier professor Hans-Otto Pörtner, som har vært med og ledet arbeidet med rapporten.

Det hevdes så i kjent stil at «global oppvarming fører til mer ekstreme hetebølger, verre tørkeperioder, hyppigere ekstremnedbør og stigende havnivå. Både landbruk, matproduksjon, bosetningsmønstre, migrasjon, økosystemer og truede arter kan bli sterkt påvirket». Stort sett alt vil bli verre, med andre ord.

Dette er det ikke så lett for ikke-fagfolk å argumentere mot rent vitenskapelig. Man går seg fort bort i kompliserte realfaglige problemstillinger. Hele dette rapport-verket fremstår på mange måter som en eneste stor hersketeknikk, der man skal tie i hjel opinionen ved hjelp av akademiske fremstillinger.

Men for de fleste fornuftige mennesker er det et stadig større tankekors at så å si de samme påstander har vært servert gjennom flere tiår, og nærmest uten unntak har disse vist seg å være feilaktige.

Det har vært det man på godt norsk kaller pølsevev, som hører hjemme i samme kategori som de tidsspesifikke profetier for jordens undergang som diverse religiøse samfunn nå og da har servert.

Document har samlet alle disse tidligere feilslåtte klimaspådommene, så leserne kan vurdere seriøsiteten og kvaliteten på de såkalte klimaforskernes arbeid:

(artikkelen fortsetter under)

Alle feilslåtte klimaspådommer samlet på ett sted!

 

NTBs Are Føli fortsetter beskrivelsen av den nyeste rapporten:

Mellom 3,3 og 3,6 milliarder mennesker lever under forhold som gjør dem svært sårbare for endringene i klimaet, ifølge et anslag i rapporten, hevdes det.

Områder sentralt i Afrika, Sør-Asia, Sørøst-Asia, deler av Latin-Amerika og flere små øystater er utsatt, ifølge Halvard Buhaug ved fredsforskningsinstituttet Prio i Oslo. Han er én av seks norske forskere som har bidratt som hovedforfattere i rapporten.

– Noen av disse områdene er spesielt sårbare for ekstremvær, for eksempel tett befolkede kystområder, sier Buhaug til NTB.

Også klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) bidrar med skremsler:

– Det kan bli politiske konsekvenser og enorme migrasjonsstrømmer som det kan bli vanskelig å håndtere, sier klima- og miljøministeren til NTB.

Mange har hørt om disse klimaflyktningene en del år, og det har hele tiden vært snakk om at de er på vei. Nå kommer de!

Så enkelte spør seg: Hvor blir det av dem? Hvor befinner de seg i øyeblikket? På en flyplass? På toget? I store bilkolonner? Sykler de?

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide er denne uken i Kenyas hovedstad Nairobi, hvor han leder et møte i FNs miljøforsamling. Møtet begynner mandag, samme dag som den nye klimarapporten ble offentliggjort.

Rapporten er andre del av IPCCs nye hovedrapport. Første del fikk mye oppmerksomhet da den ble presentert i august i fjor.

– Alarmklokkene er øredøvende, og bevisene er ugjendrivelige, sa FNs generalsekretær António Guterres, som erklærte «kode rød» for menneskeheten.

Vi lytter forgjeves etter kimingen fra disse klokkene.

Les også: 

Nå bygges nye flyplasser på Maldivene: Men skulle ikke disse øyene synke i havet, da?

 

Boken er en stor suksess! Bestill den fra Document forlag du også:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.