I desember avholdt FN et «biomangfold-toppmøte» (COP15). Nå melder regjeringen at de starter arbeidet med en ny naturplan.

Avtalen ble signert i Montreal av nesten 200 land den 19. desember 2022.

– Den nye naturavtalen skal følges opp nasjonalt og er et viktig verktøy for å stanse tapet av natur globalt. Alle land må bidra for at vi skal kunne nå de målene vi har satt oss, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) i en pressemelding.

Målet med avtalen er å stoppe og reversere naturtapet innen 2030. Alt skal tydeligvis skje før dette magiske året.

Klimaminister Espen Barth Eide (Ap) var entusiastisk, og beskrev COP15 som «en julegave til klodens barn».

– Dette er en god julegave til klodens barn. I dag står verden sammen om å snu tapet av natur og skape en klode der vi ikke lenger ødelegger livsgrunnlaget vårt. Det er jeg utrolig glad for, sa Barth Eide til NTB i desember.

Kent Andersen beskrev det slik:

Etter 5000 år med eskalerende naturtap på grunn av menneskelig populasjonsvekst og spredning skal FNs grandiose naturrevolusjon gjennomføres på bare syv år (!).

Nok en gigantisk, grønn fremtidsplan vedtatt av FN

Nå skal hvert land som har skrevet under avtalen utarbeide en plan for hvordan de vil følge opp. Oddsen er neppe høy for at Norge vil bidra med både store ambisjoner og betydelige summer.

Regningen? Den får norske skattebetalere og det konkurstruede næringslivet.

I pressemeldingen kan man blant annet lese følgende:

Naturmangfoldet sørger for produktive økosystemer i god tilstand. Naturen gir oss ren luft, rent vann, stabil tilgang til mat, beskyttelse mot konsekvenser av klimaendringer og naturlig karbonlagring.

Vi må sørge for at all bruk av naturen skjer innenfor planetens tålegrenser.

– Tap av natur er en like stor utfordring som klimaendringene, og de to henger tett sammen. Den nye naturavtalen viser vei og gir oss konkrete mål som kan bidra til at vi klarer å løse naturkrisen og klimaendringene sammen, sier Eide.

Støre-regjeringen vedtok i Hurdalsplattformen at klima og natur skal være en ramme rundt all politikk, uten at noen later til å være interessert i å tenke på klima og natur når man diskuterer f.eks. innvandringspolitikk.

Satsningen på mengder av vindkraftindustri – både til sjøs og på land – tyder heller ikke på at naturperspektivet betyr så mye for regjeringen.

En ny stortingsmelding skal nå utarbeides, og regjeringen lover å fortsette vårt «internasjonale samarbeid og støtte for å beskytte og bevare natur, blant annet gjennom Norges internasjonale klima- og skoginitiativ».

– Nå starter den viktige jobben med å følge opp den nye naturavtalen. Vi merker at det er stor interesse for avtalen, samtidig som vi ser en stadig økende erkjennelse av at tap av natur er en trussel mot samfunnet, verdiskaping og egen velferd.

– Vi ønsker gode innspill fra et bredt spekter aktører i arbeidet med stortingsmeldingen, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.