Klima- og miljødepartementet planlegger allerede for neste ekstreme klimahendelse.

Ifølge klima- og miljøminister Espen Barth Eide vil slike ekstreme klimahendelser bli mer vanlig i fremtiden, skriver VG.

Han sikter til regnbygene på Østlandet.

Klima- og miljødepartementet jobber derfor nå med «langsiktige samfunnsmessige løsninger for ekstreme klimahendelser».

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide kaller regnbygen for «veldig dramatisk».

– Jeg er bekymret for risikoen den presenterer for liv og helse, men også for mange mennesker som nå vil lide økonomiske tap. Vi må gjøre vårt beste for å sikre oss selv og våre familier, sier han.

Barth Eide sier at alle må ta oppfordringene som nå kommer på alvor.

– Vi må sikre løse gjenstander, unngå unødig reising og sørge for at avløp er åpne, sier han og følger opp:

– Dette kan skje igjen. Det må vi både huske og forberede oss på.

Støre innkaller til haste­møte om regnbyger

I forbindelse med stormen «Hans» har NVE og Meteorologisk institutt sendt ut rødt farevarsel for store nedbørsmengder, og for jord- og flomskred.

Rødt farevarsel benyttes kun i ekstreme situasjoner.

Barth Eide sier ekstremværet vi nå ser (altså regn slik som man kan oppleve i Bergen), vil bli mer og mer vanlig i årene som kommer.

– Vår håndtering går ut på å sende farevarsel og informere folk om hva som skjer. I tillegg sørger vi for at krisehåndteringskapasiteten er på plass, sier klimaministeren.

Han er svært bekymret for hvordan dette skal gå.

– Sør i Europa vil det bli hyppigere hetebølger og tørke. Det opplevde Norge også i juni, sier Barth Eide, og legger til:

– Ekstremvær er dessverre noe vi kommer til å se hyppigere, og det er akkurat det vi ser med «Hans». For Norge sin del er det ifølge meldingen ekstrem nedbør, og problemene det medbringer, som vil oppstå hyppigst.

Den norske forfatteren Ole Asbjørn Næss våget seg en tur ut i «ekstremværet» i Oslo for å rapportere fra krisesituasjonen med regnvær, og la det så ut på sin Facebookside.

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.