Klima- og miljøminister Espen Barth Eide. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

En avtale mellom næringslivet og regjeringen skal bidra til utslippskutt. Både næringsminister Vestre og klima- og miljøminister Barth Eide er på banen. Da vet man det vil koste.

For regjeringen dreier det meste seg om den påståtte klimakrisen ikke så mange har sett noe til. Nå skal også næringslivet presses inn i det som kalles et «samarbeid», men som i praksis kommer til å medføre nye, kostbare restriksjoner og pålegg for bedriftene.

NTB skriver om saken og refererer næringsministeren:

– For å nå klimamålene og få til faktiske utslippskutt, må vi gå fra ord til handling. Tettere samspill og sterke partnerskap er avgjørende for å få fart på den grønne omstillingen i næringslivet, og ikke minst lykkes med det grønne industriløftet, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) i en pressemelding.

Ikke uventet er også klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) med på dette. Han er gjerne i første linje når det er snakk om å påføre andre begrensninger, kostnader og problemer under dekke av den såkalte klimasaken.

Barth Eide signerte mandag en intensjonsavtale om å inngå klimapartnerskap med næringslivet.

Avtalens øvrige parter er arbeidsgiverorganisasjonene NHO, Virke, Spekter, KS, Kystrederiene og Norges Rederiforbund, og arbeidstakerorganisasjonene LO, YS, Akademikerne og Unio.

Mange spør seg hvordan disse organisasjonene kan gå med på å la seg sluse inn i slike åpenbart ugunstige og kostnadsdrivende avtaler.

Svaret er antagelig at NHO-sjefen selv først og fremst er en ihuga klimaaktivist fremfor å ivareta bedriftenes interesser, mens LO-lederen på sin side gjør sitt for å spille på lag med Ap-statsrådene.

Avtalen skal angivelig legge til rette for inngåelse av bransjevise klimapartnerskapsavtaler med næringslivet.

Alle kritiske spørsmål i denne forbindelse synes å glimre med sitt fravær.

Klimapartnerskap oppgis å skulle bety at regjeringen og partene i arbeidslivet skal drøfte løsninger på hvordan bedriftene innenfor ulike bransjer kan kutte i sine klimagassutslipp og gjennomføre andre klimatiltak på en mest mulig effektiv måte.

– Vi har svært ambisiøse klimamål. For å nå disse målene, må vi ha næringslivet med på laget. Det er her mye av utslippskuttene skal tas. Derfor er det bra at vi i dag inngår en intensjonsavtale om klimapartnerskap mellom stat og næringsliv, sier Eide.

Verken Barth Eide eller Vestre har forklart hvor mye dette vil påføre bedriftene i ekstra kostnader, og hvordan de ser for seg at dette skal dekkes inn. Trolig havner regningen hos kundene, både i form av økte priser og deretter økt inflasjon.

Les også: 

Lønnsoppgjøret: LO og NHO snubler i sitt eget gnål om «grønt skifte»

Vel møtt til lesermøte:

Kjøp billetter til møtet her

Bestill fra Document forlag:

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.