En klimaorientert næringsminister Jan Christian Vestre holder pressekonferanse for velvillige journalister.Vinker han til venner i salen? Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

I eierskapsmeldingen som kommer fredag varsler regjeringen flere såkalte grønne krav til bedrifter der staten er eier. I klarspråk betyr det nye milliarder av fellesskapets penger sløst bort på tiltak med liten mening.

Det åpenbart viktigste i denne eierskapsmeldingen er «det grønne» perspektivet. Det er rett og slett det den handler om.

Dette såkalte grønne elementet kommer allerede i tittelen på meldingen, «Et grønnere og mer aktivt statlig eierskap», beretter NTB.

Det forteller også sitt at meldingen legges frem på noe som kalles Klimahuset i Oslo.

Overfor Aftenposten sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) at han ser for seg egne klimakrav og rapporteringsplikt for de 70 statlige selskapene, men vil ikke gå i detalj før meldingen er offentliggjort. I dag har 42 av selskapene slike krav.

Så her har en omfattende gruppe med klimaaktivister vært i sving i lengre tid, for å konstruere en slags offentlig melding som i praksis handler om hvordan man skal det gjøre hverdagen mer komplisert og ikke minst mer kostbare for de bedriftene dette gjelder.

Som det meste i næringslivet som faller innunder betegnelsen «klima», vil også dette mest sannsynlig ende opp som store summer kastet bort på meningsløse tiltak. Siden det handler om selskaper med statlig involvering, betyr det penger rett ut av fellesskapets kasse.

Men det er visstnok ikke bare klima som gjelder når Vestre presenterer sine «grønne» forventninger i det som blir hans første eierskapsmelding, opplyser NTB:

– Vi har nye og ambisiøse forventninger knyttet til naturmangfold og økosystemer. Vi har ikke bare en klimakrise, vi har også en naturkrise, sier Vestre. Han sier statens selskaper skal være ledende innenfor ansvarlig virksomhet.

– Det vi gjør nå, vil være revolusjonerende for de grønne forventningene i det statlige eierskapet, sier statsråden.

Det kan antagelig hevdes at også dette siste som ikke skulle handle om klima, nettopp er sauset inn i retorikk som til syvende og sist ender opp i klimaorienterte klisjeer.

Man oppgir ikke hvor mye det har kostet å utarbeide en slik melding, og hvor mange som har vært involvert i prosjektet.

En del vil mene at næringsminister Vestres bidrag til næringslivet til nå for det meste har dreid seg om politisk korrekt aktivisme og visvas:

 

Mer kjønns­kvotering: Vestre vil ha flere kvinner i ledelsen i norske selskaper

Ny bok! Bestill fra Document forlag:

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.