Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix / NTB

Regjeringen vil bruke 1,1 milliard kroner ekstra på såkalte klimatiltak i statsbudsjettet. Det opplyser statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). FrPs Bård Hoksrud er rett og slett «forbanna» over utspillet.

Pengene kommer i tillegg til det Solberg-regjeringen foreslo å bruke, skriver VG.

Allerede Erna Solbergs regjering var nærmest helt uten normal kritisk sans når det gjaldt å «vise handlekraft» (les: sløse bort mest mulig offentlige midler) på det politikerne kaller klimatiltak. Det er slik politikere lett opptrer når det er snakk om andres penger.

Mange fryktet at det kunne gå fra ille til verre på en del områder med Støre ved roret. Det ser ut som om de kan ha vært inne på noe:

– Vi kommer med en ekstra grønn milliard i statsbudsjettet. Dette skal få fortgang i overgangen til fornybar kraft, muligheten til å ta i bruk nullutslippskjøretøy og få opp kapasiteten til å utvikle hydrogen og havvind, sier Støre til avisa.

NTB melder om saken fredag kveld, og forteller at Støre ser på det såkalte grønne skiftet som en av sine hovedoppgaver som statsminister.

Men én milliard er neppe nok til å gi en merkbar klimaeffekt, innser statsministeren.

Dette siste kan trolig mange enes om, verken én eller tusen milliarder kroner pøst ut til dette vil ha noen «merkbar effekt» på klimaet.

Det vil imidlertid merkes ved at det blir mindre penger til andre, viktige formål, som helse, psykiatri, sosiale stønader og pensjoner, offentlig vedlikehold osv.

–  I tillegg tror vi at disse investeringene vil mobilisere mye privat kapital. Vi skal samarbeide nært med næringslivet, være en partner og stille krav, sier Støre.

Helt konkret vil regjeringen øke bevilgningene til Enova med 300 millioner kroner, og til fornybar energi med over 400 millioner over bistandsbudsjettet. I tillegg kommer flere andre tiltak. Av Enova-pengene går 100 millioner til hurtigladere.

Regjeringen vil også øke bidraget til EU-prosjektet InvestEU med 70 millioner kroner og håper at norske bedrifter vil nyte godt av mer tilskudd.

Her kan sikkert aksjonærer i «grønne» spekulasjonsvirksomheter gni seg i hendene. Det er gjerne slike pengeoverføringer fra naive politikere forretningsideene i disse virksomhetene er basert på.

– Det er denne milliarden inn, men så vil det realisere veldig mye mer ut, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

Det er sannelig ikke lett å si om denne næringsminister Vestre tror på det han selv sier. Han har selv blitt styrtrik på offentlig støtte til «grønn» virksomhet som neppe hadde vært liv laga på egne ben.

Kapital har gjennomgått hele hans underlige forretningsvirksomhet, og mange vil mene at det lukter alt annet enn godt. Man kan undres på om Støre overhodet har bakgrunnssjekket denne ministeren.

En som ikke er imponert over Støres klimaplaner, er FrPs Bård Hoksrud.

– Jeg ble skikkelig forbanna da jeg så budsjettlekkasjen, sier han til NTB.

Hoksrud er andre nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Han er mektig provosert over at Støre kan si at det var vanskelig å finne 50 millioner kroner til psykisk helse, for så å øke klimabudsjettet med over én milliard.

– Det er ikke vanskelig å finne penger hvis det er vilje til det. De nedprioriterer psykisk helse og folk som sliter i hverdagen. 50 millioner er for lommerusk å regne med de behovene som er der ute, sier Hoksrud.

De som hadde håpet at Senterpartiet ville fungere som en bremsekloss for denne typen hodeløs sløsing på «klimapolitikk», har her fått seg en real kalddusj.

Blir bare mer og mer aktuell, bestill boken i dag:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

En bok som gjør inntrykk:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.