Logikk, matematikk og økonomi er tre områder norske politikere ikke synes å ha særlig forståelse for eller kontroll på. Regjeringen sier de må kutte i klimabudsjettet for å bremse pengebruken, men bruker 60 milliarder ekstra i revidert nasjonalbudsjett, hvor bevilgningene til det grønne skiftet likevel er større enn summen av enkeltpostene det kuttes i.

I forslaget til revidert nasjonalbudsjett kuttes det 222 millioner kroner i poster relatert til klima- og miljøpolitikk, skriver Aftenposten. Kuttene er gjort for å omprioritere penger til flyktningkrisen i Ukraina, en svimlende sum på 486 millioner kroner skal brukes på dette. Samtidig øker bevilgningene til det skandaløse CO2-«eventyret» Langskip: 390 millioner kroner skal brukes på å putte CO2 under jordens overflate.

Dét faller ikke i god jord hos Venstres Sveinung Rotevatn.

– De prioriterer ned klima og miljø. De bruker 60 milliarder kroner ekstra i dette budsjettet og prioriterer andre ting. Det er en ærlig sak at de kutter i klimainvesteringer, men det som overrasker meg, er at de ikke har justert retorikken i takt med det, sier Venstre-politikeren.

«Andre ting», som for eksempel strømstøtte, slik at folks privatøkonomi ikke skal spises opp av strømregningen grunnet elendige politiske beslutninger som skader nordmenns trygghet: fordi klima. Det er politikere og deres storhetsvisjon om «det grønne skiftet» som er årsaken til energipriskrisen, gjennom Europas nedleggelse av livsviktige energiressurser til fordel for vindkraft, som virker av og til. Ja, da sender norske politikere nordmenns strøm til Europa, slik at vi kan sitte med skjegget i postkassa – om vi ikke fryser i hjel før skjegget har vokst tilstrekkelig.

I Stortingets spørretime onsdag rettet Rotevatn spørsmål til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) om saken. Til svar fikk han at kutt er nødvendig. Bruken av penger på strømstøtte, korona og til krigen i Ukraina, som ligger utenfor det opprinnelige handlingsrommet, vil resultere i at rentene fortsetter å stige raskere enn det norsk næringsliv og norske husholdninger tåler, sier Vestre, og legger til at staten bremser pengebruken.

– Hvis regjeringen fortsetter å bruke penger på dette nivået, vil rentene fortsette å stige raskere enn det norsk næringsliv tåler og det norske husholdninger tåler. Og derfor må vi bremse pengebruken, sier Vestre.

Men så kommer det:

Han sa at bevilgningene til det grønne skiftet likevel var langt større enn summen av enkeltpostene som det kuttes i.

– Totalt sett investeres det store summer i det grønne skiftet, både statlig og privat, det er lån, garantier og tilskuddsordninger. Jeg mener man må se statsbudsjettet under ett.

Så egentlig er det ikke noen særlige økonomiske kutt i klimapolitikken, skal vi stole på Vedums kalkulator. Faktisk skal staten bruke 60 milliarder ekstra, slik at de kan drive opp rentene.

Dét virker jo lovende …

Finnes det to typer norske kroner – noen som får renten til å stige i rakettfart idet de pumpes inn i økonomien, og noen andre som ikke har denne egenskapen?

 

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.