Ikke så helt enkelt å være statsminister om dagen: Jonas Gahr Støre og forrige statsminister Erna Solberg snakker om bærekraft, på energimessen ONS i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB

Ifølge statsminister Jonas Gahr Støre kan energikrisen komme til å vare i mange år fremover. Han peker på Ukraina-krigen som årsak til det hele.

Statsministeren har ingen tro på snarlig løsning av strømkrisen både Norge og Europa nå opplever.

I en artikkel i E24 gir han uttrykk for at energikrisen kan vare i årevis:

– Vi kan nok få både ett og to og tre år som kommer til å bli veldig krevende. Det må bare motivere oss til å gjøre de riktige tingene nå, sier Støre til E24, i forbindelse med energimessige ONS i Stavanger.

Det er først og fremst Russlands krigføring i Ukraina som gis skylden for situasjonen:

– Krigen Putin har lansert har først og fremst grusomme konsekvenser for ukrainere med drap og ødeleggelse, og den har store ringvirkninger for utviklingsland som ikke får mat eller får altfor høye matpriser, og det har ført til en energikrise i Europa, sier statsministeren.

Men Støre mener også at situasjonen kan ha visse positive konsekvenser, nemlig at det blir satt ekstra fart i det såkalte grønne skiftet:

– Paradoksalt nok presser denne krigen frem tiltak for å få mer fornybar kraft produsert for det europeiske markedet. Det skjer ikke på kort sikt, men utviklingen kommer til å gå raskere i den retningen, sier Støre.

Han kommer ikke inn på andre faktorer som kan ha medvirket til krisen, som såkalte grønne energivalg foretatt av europeiske politikere lenge før Russlands krig mot Ukraina.

Pessimisme i bransjen

Kjetil Hove er konserndirektør for norsk sokkel i Equinor, og har i det siste tatt omfattende grep for å sikre Europa mer norsk gass enn vanlig i år. Han deler synet på at krisen kan ta tid å løse:

– Vi må forberede oss på at det kan ta tid, men om det er tre eller fem år, det skal ikke jeg svare på, sier Hove til E24.

Shell-sjef Ben van Beurden slutter seg til denne typen resonnementer:

– Det kan være at vi har flere vintre, hvor vi på en eller annen måte må finne løsninger gjennom energieffektivisering, gjennom rasjonering og en veldig, veldig rask utbygging av alternativer, sa van Beurden.

Støre kjenner belastningen fra velgerne

Statsminister Jonas Gahr Støre beretter til E24 at politikerne nå må håndtere økende misnøye og usikkerhet blant befolkningen og i næringslivet.

– Jeg tror du forstår at jeg kjenner den belastningen, og jeg forstår den fortvilelsen mange har når de får strømregningene. Derfor har vi innført en strømstøtte som gjør at det ikke er åtte kroner du betaler, over 70 øre tar staten 90 prosent, sier Støre.

– Men det skal vi også finansiere. Men det gjør også at vi nå får et statsbudsjett som nå må prioritere på helt andre måter, fordi vi stiller opp særlig for de som er mest sårbare, sier han.

Strømstøtten til husholdninger og landbruk er ventet å koste hele 41 milliarder i år, og kan bli enda dyrere etter at prisene har fortsatt å øke i høst. I løpet av september skal også en strømstøtte til næringslivet vedtas. Det er ikke kjent hva den vil koste.

Etter coronakrisen har oljepengebruken på statsbudsjettet steget til rundt 400 milliarder kroner, som er et kraftig byks fra nivåene på rundt 250 milliarder før krisen.

Pengene renner ut av den norske statskassen, samtidig som en rekke partier og organisasjoner jobber iherdig for å kutte landets oljeinntekter.

Det hele betegnes gjerne med begreper som «bærekraft», «grønt skifte» og «omstilling», og det gis inntrykk av at det er til noe bedre.

Les også: 

Tyskland: – Det grønne skiftet er mislykket

To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.