Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) frykter at energikrisen vil føre til det han kaller «energinasjonalisme».

Norge har høstet kritikk fra EU for å ville kutte i krafteksporten, og Støre er bekymret.

– I den kritiske situasjonen vi er i nå, med høye strøm- og gasspriser, som rammer vanlige folk, industri, arbeidsplasser og økonomi, er det en fare for at vi alle blir mest opptatt av nasjonale forhold og hvordan vi sørger for egen kraftforsyning, sier Støre til NTB.

Statsministeren frykter at vi går inn i en tid der europeisk fellesskap havner i bakgrunnen.

Energikrisen kan fort føre til at hvert land setter seg selv først, forklarer han.

– Det skjer en krampetrekning inn mot hvert land. Det er forståelig, men det er en utfordring for Europa.

– Jeg tror europeiske ledere vet at hvis hvert land begynner å gjøre sitt for seg, så vil alle tape, men det er en kommunikasjonsutfordring å få fram at vi må finne løsninger på dette sammen, fortsetter Støre.

Den EU-vennlige norske statsministeren roser det arbeidet som er gjort i den europeiske unionen.

– Det er verdt å få med seg hvor langt samarbeidet i EU er kommet. EU-lederne har klart å få ned prisene og har tatt en del felles grep som har roet ned markedet. Det har vi samarbeidet med dem om, sier Støre.

Støre opptrer som «Titanic»-musiker. Er det ingen hjemme i Ap?

Kritikk fra systemoperatører i Sverige, Danmark og Finland for at Norge automatisk vil reduseres krafteksporten når fyllingsgraden i flerårsmagasinene blir for lav, kjenner ikke Støre noe til.

– Jeg har ikke opplevd noen kritikk av det, sier Støre.

– Alle forstår hva dette handler om. Norge har et helt særegent energisystem med tusen vannmagasiner. I Europa fyller de nå opp gassmagasinene. Det er omtrent det vi gjør, i litt mer beskjeden grad, sier han.

Støre understreker at Norge står ved sin forpliktelse om å ha kraftutveksling med nabolandene, og trekker linjene tilbake til 1960-tallet, da hans forgjenger Einar Gerhardsen og Sveriges statsminister Tage Erlander for første gang ble enige om å utveksle kraft.

– Hvis hvert land skulle ha sitt eget lukkede system, måtte vi bygd ut enorme reserver for å klare å møte tider med mangel. Nå har vi klart å balansere dette på en god måte, og det samarbeidet må vi ta vare på, sier Støre.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.