NTB

Høyre er klar med sitt alternative reviderte budsjett. Partiet vil bruke mindre oljepenger og kutter blant annet 1,1 milliarder i overføring til fylkene.

– Fremover står det norske samfunnet overfor store utfordringer, blant annet innenfor forsvar, klima, og det at vi blir flere eldre. Det øker behovet for å holde igjen på utgiftsveksten nå, slik at vi beholder handlingsrom til å løse disse utfordringene. En stor avveining i norsk politikk handler om velferd i dag mot velferd i morgen, sier finanspolitisk talsperson i Høyre, Helge Orten.

Totalt reduseres oljepengebruken med 5,2 milliarder kroner sammenlignet med regjeringens opprinnelige forslag til årets budsjett.

Bekymret for pengebruken

I enigheten mellom regjeringspartiene og SV, som ble lagt fram tirsdag formiddag, økte imidlertid pengebruken med 1,5 milliarder kroner fra det opprinnelige forslaget – og fikk kritikk av Høyre.

– I høst var regjeringspartiene opptatt av at vi måtte bruke mindre penger for å dempe presset på renten og folks økonomi. Nå virker de å ha glemt egne advarsler. Vi er bekymret for hva økt pengebruk og manglende vilje til reformer vil bety over tid, sier Orten.

Høyre er nå klare med sin kuttliste for å få ned oljepengebruken. Det største kuttet skjer i overføringene til fylkene, som får 1,1 milliarder kroner mindre å rutte med neste år.

Partiet gjør også et grep for å hente ut mer penger fra Statkraft. Dette omtales på denne måten: «økt utbyttegrad for internasjonal virksomhet trer i kraft fra og med statsbudsjettet 2023». Totalt frigjør dette 1,27 milliarder kroner.

Mer penger til private helsetjenester

Høyre vil også kutte i tannhelsereformen ved å avvikle ordningen for aldersgruppene 21–24 år. Dette gir en innsparing på totalt 420 millioner kroner.

Partiet foreslår også å kutte bevilgningene til drift, vedlikehold og investeringer hos Bane Nor. Totalt er det snakk om 540 millioner kroner.

Blant satsingene hvor Høyre vil øke budsjettet, er blant annet 300 millioner kroner til å reversere kutt i øving og trening i Forsvaret, 40 millioner kroner mer til politiet, 300 millioner kroner til sykehusene til å kjøpe privat kapasitet, og 50 millioner kroner til å styrke frivilligheten innenfor rus og psykisk helse.

 

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.