Finanspolitisk talsmann Eigil Knutsen (Ap) på Stortinget torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Arbeiderpartiet har blitt slaktet på alle hold for budsjettet som er lagt frem. Nå kommer partiets finanspolitiske talsmann på banen med et forsvar.

Det rødgrønne statsbudsjettet har fått mye kritikk, både fra opposisjonen og fra ulike samfunnsaktører. Det ble bare enda verre etter at Ap og Sp ble enige med SV om et utkast der også SV fikk lagt inn sine krav i nokså stor grad.

Til og med fra LO har det vært uvanlig negative tilbakemeldinger til dette endelige budsjettutkastet fra regjeringspartiene og SV.

Document har omtalt dette ved flere anledninger de seneste dagene, se sak under.

Nå kommer Ap’s finanspolitiske talsmann Eigil Knutsen ut med en forklaring på hvorfor man har tatt de valgene man har gjort. NTB melder om utspillet fra regjeringspartiet:

– 2022 har vært fullt av kriser. Det har brakt et nytt alvor inn i budsjettarbeidet, sier Ap’s finanspolitiske talsmann Eigil Knutsen.

Han fortsetter:

– 2002 har utfordret en rekke tryggheter vi har tatt for gitt. Dette har naturligvis rammet inn arbeidet med statsbudsjettet, sa Knutsen da han innledet den årlige finansdebatten i Stortinget torsdag.

Knutsen har ledet arbeidet med å lande en budsjettavtale mellom regjeringspartiene og SV som torsdag formelt skal vedtas av de folkevalgte.

Stort alvor

Arbeidet har vært preget av stort alvor, ifølge Knutsen, som viser til Ukraina-krigen, energikrisen og økte priser og renter.

– Trår vi feil, kan vondt bli verre. Å ikke vise ansvarlighet kan gi store negative konsekvenser på sikt og gjøre hverdagen tøffere for svært mange, framholdt han.

– Det vi har lært av tidligere tøffe tider, er at de som sliter mest fra før, rammes hardest. Sosial rettferdighet er det som ligger Arbeiderpartiets hjerte nærmest. I dag fatter vi vedtak som betyr at noen må bidra mer. Det er riktig og rettferdig, sier Knutsen.

– Men vi løser ikke alle utfordringer, erkjente han i salen.

Mer i lommeboka

Høyre er svært kritisk til mye i forslaget, blant annet regjeringens forslag til grunnrente for havbruksnæringen og den foreslåtte midlertidige økningen av arbeidsgiveravgift for inntekter over 750.000 kroner.

– Den vil ramme bedrifter over hele landet, framholdt Høyres Helge Orten i Stortinget.

Høyre vil også prioritere en pakke for å gi folk mer i lommeboka.

– Det vil gjøre det litt lettere for folk å betale regningene, sier Orten.

Ikke nok til klima, syns Venstre

Venstre er på sin side svært kritisk til at miljøavgiftene blir kuttet. Selv etter at SV kom inn med sine bidrag i budsjettet, er ikke Venstre fornøyd med den såkalte klimaprofilen.

Konkurransen om hvem som vil bruke mest av fellesskapets penger på diverse klimapåfunn, står nå mellom SV, Venstre og MDG, der faktisk Venstre stiller stadig mer ytterliggående krav.

 – Utrolig nok blir det kuttet enda mer i budsjettforliket med SV. Å gjøre det billigere å forurense er ikke spesielt framtidsrettet, sier Venstres finanspolitiske talsperson, Sveinung Rotevatn.

NTB påpeker imidlertid at regjeringen og SV har satt av nesten 1,2 milliarder kroner mer til miljø i statsbudsjettet enn Venstre har gjort i sitt alternative budsjett.

Les også: 

LO raser mot regjeringens oljeutsettelse: Mer trøbbel for Støre

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.