Kari Elisabeth Kaski (SV), Eigil Knutsen (Ap) og Geir Pollestad (Sp) forhandler om revidert nasjonalbudsjett. Foto: Hanna Johre / NTB

SV går inn i budsjettforhandlingene med krav om mer i sosialhjelp, mer barnetrygd og større klimakutt.

SV stiller som ventet harde krav til den rødgrønne regjeringen, for at partiet skal være villig til å stemme for budsjettsforslaget. SVs stemmer i Stortinget er avgjørende for å få regjeringens budsjett i havn.

I tråd med sedvanlig SV-politikk stilles det krav om større sosiale ytelser. SV er ofte blitt karakterisert som et parti som er opptatt av å dele ut penger, men ikke fullt så opptatt av å tjene disse pengene.

Tirsdag klokken 13 møttes SV, Ap og Sp på Stortinget for å starte forhandlingene om regjeringens forslag til revidert statsbudsjett.

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski sier det er viktig for hennes parti å gi folk mer å rutte med.

NTB-Marie De Rosa melder som saken tirsdag.

– For oss er det viktig å få økt en del av ytelsene for dem som har aller dårligst råd, som sosialhjelpen, men også brede ytelser som barnetrygden, som kommer godt med for flere, sier Kaski.

Her vil ikke minst store grupper av innvandrere bli tilgodesett, da det gjerne er snakk om store barnefamilier med null eller svært liten arbeidsinntekt.

SV vil også styrke sykehusøkonomien og øke skatten for de aller rikeste, sier Kaski og SV-leder Kirsti Bergstø i et intervju med VG.

Mer skatt for de «rike» er velkjente toner fra SV, en politikk som har vært medvirkende til at så mange velstående nordmenn nå velger å forlate landet og flytte til Sveits.

Større klimakutt.

Klima er en annen fanesak for SV, og også her stilles det krav.

– Vi må få fortgang i omstillingen til det grønne skiftet for å lykkes med omstillingen vekk fra oljeindustrien og over til grønne næringer, men også få kuttet klimagassutslipp sånn at vi kommer i mål med målsettingene Stortinget har vedtatt for 2030, sier Kaski.

SV har tidligere flagget at de vil kreve at Equinors havvindprosjekt «Trollvind» realiseres i budsjettforhandlingene med Ap og Sp. Mandag ble det kjent at Equinor utsetter prosjektet på ubestemt tid. Se sak under.

Det beklager Kaski. Hun vil imidlertid ikke svare på om Trollvind-prosjektet fortsatt blir tema i forhandlingene.

– Det er enormt synd. Det burde vært gjennomført, sier Kaski.

Ap vil holde igjen på pengebruken

Aps finanspolitiske talsperson Eigil Knutsen tror på et godt budsjettforlik, men understreker at det for hans parti er viktig å holde igjen på pengebruken. Han peker på at milliardene allerede renner ut i ekstraordinært strie strømmer fra statskassen.

– Det har vært nødvendig å kompensere sykehus, eldreomsorg, politi og forsvar på grunn av prisveksten for å unngå store kutt. Derfor har det vært rom for få politiske satsinger fra regjeringen. Det kommer også til å være vår innstilling inn i dette, sier Knutsen før møtet.

Han påpeker at regjeringen alt har prisjustert ytelser i sitt forslag til revidert budsjett, i tillegg til at det i år er varslet et godt trygdeoppgjør.

Finanskomiteen på Stortinget har frist til 9. juni med å levere sin innstilling, før budsjettet skal vedtas i Stortinget 16. juni

De pengene SV raust fordeler til sine favorittformål, er i stor grad skapt av Norges olje- og gassnæring, en næring som SV går inn for å fase ut.

Statens oljeinntekter er anslått til å bli ca. 1015 milliarder kroner i 2023. Det er så langt uklart hvor SV ser for seg å hente inn tilsvarende beløp, for å finansiere  de mange kostbare saker og formål partiet gjerne vil gi mer til fremover.

Les også: 

Trollvind skrinlegges

Velkommen til lesermøte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.