Lan Marie Nguyen Berg (MDG). Foto: Terje Pedersen / NTB

MDG ber regjeringen og SV om momskutt på frukt og grønt i revidert nasjonalbudsjett. – Det blir for dyrt til å prioritere, svarer SV.

Prisene på det meste av matvarer har steget kraftig i senere tid. Ikke minst på frukt og grønt.

Dermed er MDG på banen, og foreslår at staten kutter moms på nettopp disse spesifikke varene.

– Å ikke gjøre noe nå, kan få varige konsekvenser og bidra til å forsterke forskjellene i samfunnet fordi familier som nå sliter, må kutte ned på sunn mat, sier MDG-nestleder Lan Marie Nguyen Berg til NTB.

Derfor bør regjeringen og SV ta grep og redusere momsen i revidert budsjett, mener hun.

Forslaget får imidlertid liten støtte. Heller ikke fra det politisk nokså beslektede SV møtes dette med særlig velvilje.

– For dyrt

– Vi kommer ikke i denne omgangen til å prioritere kutt i moms på frukt og grønnsaker. Det er et veldig dyrt tiltak og vi prioriterer nå heller å øke velferdsytelser som sosialhjelp og barnetrygd, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski til NTB.

Kaski er enig i at prisveksten på mat er veldig dramatisk. Hun mener dagligvarebransjen nå sitter med enorme overskudd, som i større grad må reguleres.

Tidligere denne uken sa helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) til NTB at et ekspertutvalg skal se på hvilke grep regjeringen kan ta for å gjøre sunn mat billigere, men at det ikke innebærer endringer i momsen.

Kraftig prisvekst

En oversikt fra VG viste nylig at flere frukt- og grøntvarer har økt betydelig i pris bare de siste månedene. Eksempelvis har kiloprisen på pærer økt med 60 prosent fra november til mai, det er betydelig over den generelle prisstigningen.

Usunt kosthold er en av de viktigste årsakene til sykdom og tidlig død og en viktig årsak til sosiale helseforskjeller i Norge, ifølge regjeringens folkehelsemelding. Men det er et åpent spørsmål om et priskutt på 25 prosent på frukt og grønt vil ha særlig effekt på nettopp dette.

Det er lite som tyder på at MDG kommer noen særlig vei med sitt forslag. De fleste observatører vil se det som et forsøk på å finne en sak å markere seg på, for et parti som sliter tungt med oppslutningen.

Selve flaggsaken, klimasaken, ser ut til å fenge velgerne i nokså liten grad for tiden.

Det til tross for at en del medier og deres hjelpere (som det såkalte Faktisk.no), har iverksatt nærmest panikkartete kampanjer for å holde liv i de klimaskremslene så mange politikere, organisasjoner og aktivister lever av.

MDG-forslaget kan også forstås som et forsøk fra stortingsrepresentant Marie N. Lan Berg på å komme seg ut av skyggene igjen, etter at hun har ført en temmelig anonym tilværelse på Stortinget siden høsten 2021.

  Les også: 

MDG-lederen vil bruke olje­pengene på klima­løsninger

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.