LO-leder Peggy Hessen Følsvik og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Kritikken hagler mot regjeringen etter oljeavtalen med SV. Både fra mektige LO-forbund og fra næringslivet slaktes utspillet, det advares mot konsekvenser for viktige deler av norsk arbeidsliv.

Etter at oljeavtalen med SV kom på plass tirsdag, kan statsminister Støre og hans regjering stå foran et vrient oppgjør med sine støttespillere i LO.

Ytterligere utsettelse av olje- og gassletingen er i strid med vedtak i LO, og kan true fagorganisertes arbeidsplasser over hele landet.

VG omtaler saken, og i fagbevegelsen oser det av sinne og frustrasjon lang vei:

LO går hardt ut mot egen regjering etter omstridt oljeforslag. – Uheldig, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik. – Direkte uansvarlig, sier leder Jørn Eggum i Fellesforbundet. Men i LOs største forbund, de kommuneansattes Fagforbundet, oljestøtter de regjeringen.

Avisen fortsetter, og forteller at dette er i strid med den poltikken man er enige om i LO:

– LO har et kongressvedtak som sier at vi skal utvikle, ikke avvikle petroleumsnæringen. Vi hadde forståelse for en utsettelse av 26. konsesjonsrunde ved forrige korsvei, men denne utsettelsen sender et uheldig signal. Norge skal være en stabil og langsiktig leverandør av energi til Europa, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til VG.

I budsjettforhandlingene som ble fullført tirsdag, ga Støre-regjeringen SV gjennomslag for å utsette nye letelisenser for olje og gass (26. konsesjonsrunde) helt til til 2025.

I fjor ble de samme partiene enige om at dette skulle utsettes ut 2022, men nå altså i tre år til.

FrP var tidlig ute og slaktet forslaget, men det svir hardere i Ap at den kritikken kommer fra deres egen arbeiderbevegelse, skriver VG.

Kritikken mot budsjettkompromisset med SV kommer fra mektige krefter i LO, nemlig LO-leder Peggy Hessen Følsvik, lederen i Fellesforbundet (LOs største forbund i privat sektor), Jørn Eggum, og lederen i LO-forbundet Industri Energi, Frode Alfheim.

– Jeg er provosert over at dette kommer i tolvte time i en budsjettprosess. Dette er seriøse og viktige spørsmål som fortjener en skikkelig behandling. Jeg tror ikke politikerne forstår konsekvensene dette har for industriarbeidere i Norge, sier Eggum til VG.

Han har også tidligere kjørt hardt ut mot rødgrønne ideer om å bygge ned landets viktigste næring, nemlig olje- og gassindustrien, noe Document har omtalt.

Eggum fortsetter kritikken: :

– I en usikker tid er det direkte uansvarlig å gravlegge 26. konsesjonsrunde for tre år fremover. Europa skriker etter vår energi, og da kan ikke vi bare legge på røret.

Eggum legger vekt på at leverandørindustrien trenger forutsigbarhet og langsiktighet, og at en slik utsettelse vil være svært risikabel for LO-medlemmenes arbeidsplasser.

Frode Alfheim i LO-forbundet Industri Energi er inne på mye av det samme:

– Europas befolkning går en hard vinter i møte. Både arbeidsplasser og husholdninger må rasjonere energiforbruket sitt. Det siste de trenger å høre fra Norge, er at SV får flere seire som skaper usikkerhet om energileveransene fra oss.

NHO-sjef Ole Erik Almlid er også misfornøyd.

Som om ikke kritikken fra LO var nok, kommer også NHO på banen:

– Å utsette 26. konsesjonsrunde er et dårlig signal i en situasjon hvor Europa er i desperat gassmangel. Næringen trenger forutsigbarhet og skikkelige rammebetingelser. Det er nødvendig for å sikre arbeidsplasser, inntekter til fellesskapet, og bidra til den grønne omstillingen, sier NHO-leder Ole Erik Almlid til VG.

Administrerende direktør Hildegunn T. Blindheim i arbeidsgiver- og interesseorganisasjonen Offshore Norge er også oppgitt:

– Produksjonen på norsk sokkel vil reduseres mye fremover, derfor er det behov for å lete etter olje og gass for å hindre en for bratt nedgang. Da er det viktig at det blir gjort tilgjengelig attraktivt areal.

Det er en mager trøst for Støre-regjeringen at man faktisk får støtte fra Fagforbundet i LO (i hovedsak offentlig ansatte), et forbund som har liten kontakt med realitetene i næringslivet.

De viktigste aktørene, inkludert LO-lederen selv, går klart imot det som nå ligger på bordet.

Les også:

LO-topp raser mot MDGs nye oljeforslag: – Katastrofe for norsk økonomi

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.