Partileder Sylvi Listhaug (FrP). Foto: Annika Byrde / NTB

LO kritiserer regjeringen, som ikke vil åpne nye områder for oljeleting. Men her kan LO skylde seg selv, mener FrP-leder Sylvi Listhaug.

Det var SV som nylig fikk presset regjeringen til å utsette leting etter nye oljefelter, noe mange frykter kan gå ut over arbeidsplassene i oljesektoren.

Ikke minst har LO uttrykt bekymring for at denne viktige næringen svekkes.

Men ifølge FrPs leder Sylvi Listhaug bør LO ligge lavt med sin kritikk mot regjeringen. Her har LO selv mye av skylden, ved at de støtter et oljefiendtlig parti som SV, sier Listhaug.

– SV har programfestet at de ikke vil utvikle oljenæringa videre. Tvert imot ønsker de heller å avslutte den. Det er en politikk som er svært uforsvarlig, sa Listhaug på Politisk kvarter på NRK mandag morgen.

Nettavisen skriver om saken, og forteller at Listhaug mener energikrisen i Europa ville vært langt verre hvis ikke Norge hadde vært en stor olje- og gassprodusent.

– Vi vet at verden kommer til å trenge olje og gass i all overskuelig framtid, og derfor er det viktig at Norge er med på å produsere det. Vi må sørge for at det er demokratiske land som produserer olje, og ikke overlate det til Russland, Saudi-Arabia og andre regimer, som jeg mener vil være farlig, påpekte FrP-lederen.

Ifølge Listhaug er det en stor feil av LO å gi pengestøtte på fem millioner kroner til et oljefiendtlig parti som SV.

– De motarbeider oljenæringa, sa hun, og la til:

– Blir det mindre leting, så blir det mindre funn, og da blir det mindre utvikling av norsk olje- og gassnæring, som er Norges viktigste næring.

Hun får støtte fra viktige deler av LO.

Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, som er LOs største fagforbund, er enig i Listhaugs kritikk av stansen i oljeletingen.

– Når det gjelder den 26. konsesjonsrunden, er jeg den første til å beklage at SV har fått gjennomslag for å utsette dette i tre år. Det burde ikke skjedd, for det er viktig å ha en forutsigbar fremtid for denne næringen, sa Eggum.

Han mener det er et demokratisk problem at små partier får så mye makt.

– Små partier på Stortinget har på mange måter kommet i en vetosituasjon for at du skal få flertall for et flertall for et budsjett, sa han.

Listhaug mener LO nå må sette ned foten for støtten til et parti hun mener er en fare for titusenvis av arbeidsplasser over hele landet.

– Jeg vil oppfordre Eggum til å ta en vurdering av om dere er tjent med å fortsette det samarbeidet, sa Listhaug.

Jørn Eggum bekrefter imidlertid at LO vil fortsette å støtte SV, til tross for partiets oljepolitikk.

– Ja, SV har en stor tilhengerskare blant Fellesforbundets medlemmer, sa han.

Les også: 

LO raser mot regjeringens oljeutsettelse: Mer trøbbel for Støre

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.