Vil ha svar: Ketil Solvik-Olsen (FrP). Foto: Terje Pedersen / NTB

FrPs Ketil Solvik-Olsen krever svar på om regjeringen vil si ja til leting etter olje og gass i nye havområder. Han mener olje- og energiministerens svar på spørsmålet «ikke holder».

Torsdag kunne NTB-Bibiana Piene avsløre at utbyggingen av petroleumssektoren på norsk sokkel nå skjer i rekordtempo. Det skyldes ikke minst de gunstige ordningene i oljeskattepakken som ble vedtatt av Stortinget i 2020.

FrP er det minst «oljeskeptiske» partiet på Stortinget, og ser positivt på en slik utvikling:

– Dette er svært gode nyheter, sier FrP-nestleder Ketil Solvik-Olsen til NTB.

Vil ha mer leting

Likevel er han ikke fornøyd, og peker på at det er kommet utydelige signaler fra regjeringen når det gjelder oljeleting.

For samtidig som det drives utstrakt leting i såkalt modne områder der det er oljeaktivitet fra før, såkalte TFO-runder, mener Solvik-Olsen det er uklart om det blir noen nye konsesjonsrunder.

I disse rundene utlyses letelisenser i umodne deler av sokkelen, der usikkerheten er større, samtidig som det er mulig å gjøre store funn.

Etter at den 25. konsesjonsrunden ble fullført i juni, har både Solberg-regjeringen og den nåværende Støre-regjeringen vært vage på om denne typen leting skal fortsette.

Man har vært nølende med å stake ut en tydelig kurs videre for den store og viktige oljenæringen, en næring som i dag er et fundament i den norske velferden.

Nå krever FrP et tydelig svar.

– Olje- og energiministeren bør umiddelbart avklare om regjeringen vil lete etter olje og gass i nye områder. Det holder ikke med vage formuleringer om at næringen skal utvikles og ikke avvikles, sier Solvik-Olsen.

– For vagt

I Hurdalsplattformen slår regjeringen fast at i denne stortingsperioden skal oljeleting i hovedsak skje «gjennom forutsigbar tilgang på leteareal gjennom tildeling i allerede forhåndsdefinerte områder (TFO)».

Men også dette er for vagt, mener FrP-nestlederen, som hevder regjeringen sår tvil om rammebetingelsene til oljenæringen.

– Det er et åpent spørsmål om regjeringen vil fortsette å lete i nye felt, sier han.

I oktober sendte han et skriftlig spørsmål om saken til olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap). Svaret var at dette vil hun komme tilbake til.

Solvik-Olsen er svært kritisk til en slik tilbakemelding i en så stor og sentral sak:

– Det holder ikke, sier han.

Les også:

Listhaug raser mot kirken: – Slutt å opptre som et politisk parti

 

En bok vel verdt å lese: 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

 

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Bestill den nye utgivelsen fra Document Forlag:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.