Energisamarbeidet mellom Norge og Tyskland blir stadig tettere. Olaf Scholz sier at Tyskland planlegger for en vinter der norsk gass skal erstatte russisk.

– Tyskland planlegger for en vinter uten gass fra Russland. De planlegger ut fra å få gass i rør fra Norge og LNG fra Norge, sier Støre.

Støre hadde torsdag møte med de store gasselskapene på norsk sokkel: Equinor, Vår Energi og Aker. Regjeringen vil sondere mulighetene for langtidskontrakter som kan gi mer stabile priser. Men selskapene er forsiktige.

– Vi ønsker å inngå langsiktige kontrakter, spørsmålet er hvem som er motparten, sa konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker etter møtet.

– På dagens prisnivå er det en for stor risiko å ta for de fleste private aktører med langsiktige kontrakter. Det blir dels et spørsmål om prismekanisme og dels et spørsmål om hvordan stater og selskaper kan samarbeide for å løse denne veldig, veldig alvorlige situasjonen, sier Eriksen.

En kan si at Støre har på seg flere hatter i møtet med gasselskapene. Han er både statsminister og representerer gassnæringen som eier, en næring som vil ha størst mulig profitt. Derfor uttrykker han seg omstendelig.

– Det viktige er at markedene fungerer. Det gjør de i dag. Men de har prisnivåer som er utenfor det man kan tenke seg at kan vare, sier Støre.

Mange vil være uenige i at markedene fungerer i dag. Det er noe av grunnen til at selskapene ikke vil inngå langtidskontrakter. De risikerer store tap.

Støre sier at det ikke lenger jobbes med å sette et pristak på gass. Igjen handler det om hvilken hatt man har på seg. Et pristak vil gå ut over den norske statens inntekter.

Rekordoverskudd

Norge hadde i august det største handelsoverskudd for en måned noensinne.

Handelsoverskuddet endte dermed på 197,7 milliarder kroner, som er det høyeste som noensinne er målt.

Det sier noe om utviklingen at den forrige rekorden var i juli, og den ble nå slått med hele 44,5 milliarder!

I alt endte den norske eksporten i august på 287,8 milliarder kroner, mens importen endte på 90,2 milliarder kroner.

22 søkere på nye lisenser

26 selskaper har levert inn søknader om leting etter olje og gass i forhåndsdefinerte områder (TFO), opplyser Olje- og energidepartementet.

– Vi trenger leting og nye funn for å opprettholde produksjonen av olje og gass over tid, noe som er viktig både for Norge og Europa, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i en pressemelding.

Tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO) er den årlige konsesjonsrunden for de best kjente leteområdene på norsk sokkel og omfatter mesteparten av de tilgjengelige leteområdene. Før det kan tildeles tillatelser til oljeleting og annen aktivitet i et område på norsk sokkel, må området være åpnet for petroleumsvirksomhet.

En utvinningstillatelse gir enerett til undersøkelse, leteboring og utvinning av petroleum innenfor et gitt geografisk område. I forbindelse med årets konsesjonsrunde ble det forhåndsdefinerte området utvidet i Barentshavet.

Det tas sikte på tildeling av nye utvinningstillatelser i de utlyste områdene i begynnelsen av 2023, skriver departementet i pressemeldingen.

Blant selskapene som har søkt om tildeling, er Shell, Equinor, Aker BP og Vår Energi, som alle fra før er operatør på norske oljefelt. (NTB)

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.