Torgeir Knag Fylkesnes (SV) under Stortingets spørretime. Foto: Terje Pedersen / NTB

I budsjettforhandlingene med regjeringen sliter SV med å få gjennomslag for krav om blant annet høyere skatt og mindre oljeutvinning. Nå uttrykker SV-ledelsen frustrasjon.

En uke etter at forhandlingene om statsbudsjettet startet på Stortinget, har regjeringspartiene Ap og Sp fortsatt ikke lagt noe på bordet, melder NTB.

SV etterlyser fortgang, det vil si  snarlig innfrielse av sine krav om blant annet høyere skattenivå og mindre oljeutvinning.

Allerede nå er det stor sannsynlighet for at de tre partiene ikke vil greie å nå fristen 25. november, sier SVs forhandler Torgeir Knag Fylkesnes (kjent fra blant annet pendlerboligsakene).

– Det vil bli svært krevende, sier han til NTB.

Mandag formiddag var det et nytt møte mellom de tre partiene om statsbudsjettet.

Begynner å få dårlig tid

Sist mandag overleverte Fylkesnes SVs kravliste til regjeringspartienes forhandlere, Eigil Knutsen (Ap) og Geir Pollestad (Sp). Fortsatt har det ikke kommet noe svar. Frustrerende, mener Fylkesnes.

– Det har gått én uke siden vi kom med våre krav, og fortsatt har ikke regjeringen lagt noe på bordet. Nå begynner tida å løpe. Det er klart at dette får betydning for prosessen og de fristene vi har på Stortinget, sier han.

SVs trumfkort er naturligvis at den stadig mindre populære AP-/SP-regjeringen er helt avhengig av SVs støtte i Stortinget. Det er derfor ventet at SV til slutt vil få en del gjennomslag for sine hjertesaker.

Vil bremse oljeutvinningen

SV krever blant annet økte skatter for en del grupper, samt en betydelig endring av oljepolitikken. Aller helst ser partiet at oljeutvinningen stanser helt opp.

– Det handler om å stanse og bremse utviklingen av nye olje- og gassfelt og gjøre oss mindre avhengige av inntekter derfra. Og så må vi ha tilstrekkelige tiltak på klima som gjør at vi har en sjanse til å nå klimamålene, sier Fylkesnes.

Mange har påpekt at SV fremstår som et at landet fremste «utgiftspartier», og vil gi mer penger til det meste av gode formål, ikke minst i form av bistand til andre land.

Samtidig ivrer man sterkt for å strupe den viktigste kilden til å finansiere det meste av alle disse tiltakene, nemlig oljevirksomheten som årlig bidrar med enorme summer til den norske stat.

Statens samlede netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten anslås til 1 169 milliarder kroner i 2022 og 1 384 milliarder kroner i 2023.

Dette er summer som neppe lar seg erstatte av å «øke skattene for de rikeste».

Mange savner antagelig at de store mediene presser SV noe hardere på logikken i en slik politikk.

Les også: 

Stadig mer livsfjernt: Landsstyret i KrF sier nei til oljefeltet Wisting

 

Bestill den nye boken fra Document forlag:

To viktige bøker av Kent Andersen:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.