Det er fortsatt ingen enighet mellom regjeringspartiene og SV om strømstøtte til næringslivet. SV vil ha mer penger til de «sårbare», og sier at hele statsbudsjettet står på spill.

Forhandlingene er fastlåst, blant annet fordi SV ønsker å gi mer støtte til dem med dårlig råd, i bytte for støtte til næringslivet, skriver E24.

– Det vi sliter med å få til, det er en forståelse for den situasjonen folk står i. Jeg tror høsten kommer til å bli en stor test på om man tar den prisøkningen som er i samfunnet nå på strøm og andre ting, om man tar situasjonen for vanlige folk på alvor, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.

– Vi begynner å gå seriøst tom for ideer. Det kommer til et punkt der vi ikke kan stå inne for et opplegg som er for dårlig.

Uenigheten kan bryte hele budsjettavtalen, mener Fylkesnes. Ap og Sp er en mindretallsregjering og er derfor avhengig av støtte for å få statsbudsjettet vedtatt av Stortinget.

– Hvis man overhodet ikke klarer å komme til enighet, er spørsmålet om man må bryte budsjettavtalen man har. Og det vil jo få store konsekvenser, sier Fylkesnes.

Høyre om strømstøtten: Vet ikke om Regjeringen har oppfattet alvoret

Eigil Knutsen (Ap) er leder i finanskomiteen og styrer forhandlingene.

– Saken skal gå i stortingssalen torsdag i neste uke. Vi har diskutert denne saken med SV i et par uker. Denne saken handler om mye mer enn strømstøtte til næringslivet, den handler også om støtte til Ukraina og bevilgning av strømstøtte til husholdningene. Det er viktig for oss å sikre trygghet og forutsigbarhet både til norske innbyggere og å hjelpe Ukraina, sier Knutsen.

– Vi er på overtid av overtiden. Vi har krevende, men konstruktive diskusjoner med SV om flere av sakene som ligger i proposisjonen og andre saker som SV har brakt til torgs i forhandlingene.

SV vil fokusere på støtte til husholdninger med dårlig råd, i stedet for til næringslivet. De består jo ifølge SV av rike folk, og kan derfor flås.

– Vår inngang på dette er at vi kan være med på et løp der man gir strømstøtte til bedrifter og industri, dersom man samtidig tar vare på folk. Det er samfunnskontrakten, sier Fylkesnes.

Det virker ikke som om SV forstår at de skyhøye energiprisene som rammer næringslivet, også rammer de såkalt sårbare, siden inflasjonen merkes best for dem med lav inntekt.

Knutsen sier regjeringen er villig til å diskutere sosiale ordninger for husholdningene med SV. Det snakkes om «verdens beste strømstøtte» som om det er en ren gave fra staten. I realiteten er det bare tilbakebetaling av en liten del av det våre politikere har stjålet fra den norske befolkningen.

Staten er faktisk finansiert av oss som jobber og betaler skatt. Milliardærene rømmer nå landet. Middelklassen blir sittende igjen med regningen.

Les også:

Støre-regjeringen angriper middelklassen

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.