Regjeringen har kommet til enighet med SV om en strømstøtteordning til næringslivet. Avtalen skal også sikre ekstra penger til en rekke andre krisetiltak.

Partiene er enige om følgende:

* Matsentralene sikres 2 millioner kroner i 2022

* Nærbutikker med høye strømregninger får 23 millioner kroner

* Engangsutbetaling til studenter på 1.500 kroner (kostnad 210 millioner kroner)

* Ekstrautbetalinger i bostøtte i oktober og november på til sammen 194 millioner kroner (NTB)

Torgeir Knag Fylkesnes ledet forhandlingene for SV. Han mener høsten blir en stor test.

– Nå sliter folk med strømregningene, da er det viktig at fellesskapet stiller opp på en skikkelig måte. Med denne avtalen sikres noen av de mest utsatte gruppene i samfunnet over 1,2 milliarder mer i strømstøtte, sier han.

Ap mener strømstøtteordningen er god.

– I en mer urolig tid må vi stå sammen og ta vare på hverandre, og ha gode ordninger for de som får det ekstra trangt fremover, sier Aps Eigil Knutsen, som er leder av finanskomiteen på Stortinget.

– Jeg er veldig glad for at vi nå har fått flertall for en god strømstøtteordning for næringslivet, som vi vet at også LO, NHO og Virke har stilt seg bak.

Støtten til nærbutikkene imponerer ikke alle

Det er bestemt at nærbutikker skal få 23 millioner i strømstøtte, eller det mange anser som tilbakebetaling av en liten andel av det våre politikere har påført husholdningene og bedriftene av økte kostnader.

− Vi skal ha levende bygder i hele landet. Derfor trenger vi nærbutikkene. Forrige uke mottok våre stortingspolitikere et opprop fra over 70 lokalbutikker som slår alarm. Nå har vi fått på plass en håndsrekning til nærbutikkene for å kompensere for høye strømpriser, sier Geir Pollestad, finanspolitisk talsperson for Senterpartiet.

Men kjøpmann Arild Aanestad, som eier og driver tre Joker-butikker i Stavanger og Sola, er ikke imponert. Han gir nå opp, og vil selge sine tre Joker-butikker, melder Aftenbladet.

– Slik jeg ser det, hjelper det oss ingenting, sier kjøpmann Arild Aanestad.

– Nå gidder jeg ikke mer, og har bedt megler komme i morgen. Hvis det ikke skjer noe nå, selger jeg alt.

Aftenbladet skrev i september om hvordan strømkostnadene var i ferd med å ta knekken på butikkene hans. Blant annet steg strømregningen for butikkene fra 3000 kroner i august 2020 til 272.000 for august i år.

Aanestad har drevet Joker-butikker siden 1991. Nå er det trolig slutt. To år med pandemi og et stadig økende fokus på det grønne skiftet blir endepunktet for over 30 år som kjøpmann.

Lokalbefolkningen mister nærbutikkene sine. De 30 ansatte i butikkene hans risikerer nå å miste jobben.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.