Regjeringen kommer med et nokså patetisk forslag om støtte til en idrett i krise på grunn av de ekstremt høye strømprisene. Kulturminister Trettebergstuen virker ikke å forstå hva idretten betyr for helsen til våre barn og unge.

Det rapporteres lokalt her i Rogaland om idrettsklubber som må stenge ishaller, og som ikke har råd til flomlys om kvelden. Men tilbudet til støtte fra regjeringen er kun å få utsatt regningen.

– For det første ber vi strømselskapene om å gi betalingsutsettelser for frivilligheten og idretten til de har fått utbetalt strømstøtten. For det andre sikrer vi raskere utbetaling av strømstøtten for de som ikke har mulighet til å legge ut selv eller får utsettelse, sier Trettebergstuen.

Så man skal i praksis forskyve kostnadene i noen måneder. Dette hjelper ikke for idrettsklubber som med dagens politikk må forvente skyhøye strømpriser i mange år fremover.

Trettebergstuen peker på at idretten har fått strømstøtte siden desember 2021.

– Situasjonen er alvorlig for mange, og det er derfor idretten og frivilligheten har fått strømstøtte allerede fra desember 2021. Så vet jeg at klubbene og lagene jobber for å kutte i strømkostnadene, uten at det skal gå ut over barna. Det er jeg glad for.

Men støtten gjelder kun for elektrisitet. Mange klubber bruker også både gass og overskuddsvarme fra industrien. Dette koster også masse penger, og her finnes det ingen støtte. Klubbkassene tømmes, og barn og unge ofres, nok en gang.

Å kutte strømkostnadene skjer ved å kutte ut tilbudet til barna. Det er absolutt ikke noe å være «glad for».

Idrettspresident Berit Kjøll er ikke spesielt fornøyd.

– Det er vel og bra at man finner raske løsninger på likviditetskrisen som mange klubber nå står i, men det hjelper jo ikke når nettoutgiften på strømregningene er så skyhøye at klubbene ikke er i stand til å betale dem. Klubbkassen er tom! Sier Kjøll i en uttalelse til NTB.

– Da ordningen ble innført i vinter, var strømprisene på et langt lavere nivå enn nå. Det betyr at nettokostnaden for idrettslagenes strøm- og gassutgifter har blitt vesentlig høyere, selv med samme støtteordning. For idrettslag som eier egne anlegg, har nettokostnadene mangedoblet seg fra i vinter. Derfor må dagens støtteordning forbedres betydelig, og det haster.

Også opposisjonen reagerer negativt.

– Problemet er at klubbkassene rundt om i det ganske land er tomme! Den eksisterende strømstøtteordningen er basert på feil forutsetninger om hvordan idretten bruker strøm. Det er dessverre slik at idretten bruker strøm når den er dyrest, mens strømstøtten tar utgangspunkt i snitt for døgnet, skriver Frps idrettspolitiske talsperson Silje Hjemdal i en epost til NTB.

Også KrF-leder Olaug Bollestad er kritisk til regjeringens støtte.

– Idretten er et frirom for mange barn og unge. Dette frirommet må vi sikre at fortsatt er her, selv om strømprisene øker så mye som de gjør. Kostnaden ved at idrettstilbudene blir borte er så mye større enn kostnaden er for strømstøtteordningene regjeringen burde ha innført allerede.

Idretten ble definert som kultur en gang på 70-tallet. Mitt gamle fotballag, Strømmens lilleputter, ble tildelt Akershus kulturpris i 1978. Det var lilleputtlaget til Strømmen og Ivo Caprino, liksom. Årsaken var den overlegne seieren i Norway Cup i 1977. Dette var mine lagkamerater et par år senere.

Det var helt gratis å spille fotball på Strømmen i min tid. Vi fikk alt vi trengte, inkludert fotballsko, leggskinn, treningstøy og annet utstyr. Alle kunne delta, uansett foreldrenes økonomi. Var det Staten vi kunne takke?

Nei, det var lokale småbedrifter som sponset oss. Sportsbutikker, bensinstasjoner etc. Det var et velferdssamfunn før velferdsstaten ødela alt. Inkludert ungdomsavdelingen til Strømmen IL, som ikke har vært i Norges-toppen siden 80-tallet.

Trettebergstuen sier hun forstår den vanskelige situasjonen. Hvis dette stemmer, betyr det jo at regjeringen ikke bryr seg. For idretten for vår oppvoksende slekt står på kanten av stupet.

Hvorfor ikke kutte i bistand, når vårt land er i en politisk bestemt krise? Hvor er reduksjonen i innvandring, som koster oss langt mer enn hele idretten hvert eneste år? Hvorfor får kunstnere som maler bilder med blå avføring mange millioner i støtte fra Kulturrådet hvert år, mens ungene ofres?

Kan man ikke droppe å kjøpe hus til «skilte» 7-barnsmødre fra Somalia, og si at sorry, vi trenger disse pengene til våre egne barn?

Mine to gutter sluttet begge med fotball under pandemiregimet, men er heldigvis i gang igjen. Nå truer strømprisen, et klimahysterisk politisk vedtak, å sette en stopper for dem igjen.

Trettebergstuen bør avgå. Regjeringen bør avgå. Dette er en ren skandale.

Strømkrisen rammer idrettslagene

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.