Klubbledere i Rogaland beskriver dagens strømregninger som galskap, og opplever klubbkasser som tømmes. Nå frykter de stengte haller og anlegg. Barn og unge vil bli rammet hardt.

Idrettslag og klubber i Rogaland ser vinteren nærme seg, og finregner nå på om de har råd til å gi barn og unge et tilbud. Årsaken er selvsagt de vanvittige strømprisene.

Oppvarming av haller, flomlys, varmekabler og varmt vann i garderobene koster så mye at klubbene står i fare for å måtte stenge, skriver Stavanger Aftenblad.

Mange barn og unge har ikke hatt det greit de siste årene. Først kom pandemien, med nedstengte idrettslag og stengte skoler. Nå kommer strømkrisen, og truer med å ødelegge nok et idrettsår.

Samtidig streiker lærerne, og streiken rammer mange skoleelever.

Mange mener at politikernes vurdering om å stenge ned skoler og idrettslag for barn under pandemien var en stor feilvurdering. FHI-overlege Preben Aavitsland beskrev det som en tabbe å stenge skolene.

Det er også mange som gir politikerne skylden for de høye strømprisene. Det er gjerne Acer og strømkablene til Tyskland og England som får skylden for strømpriser på et nivå vi aldri har opplevd. Politikerne velger som regel å skylde på krigen i Ukraina, selv om strømprisene økte lenge før krigen brøt ut.

Idrettslag som eier egne haller, og har anlegg som er oppført gjennom dugnad, nærmer seg stupet. Langt høyere energiutgifter skaper utfordringer for å holde åpent gjennom vinteren. Bare i Rogaland er det 150 slike anlegg.

Nærbø IL er det ferskeste eksempelet. Med strømregninger på nesten en halv million kroner i måneden så idrettslaget seg mandag nødt til å slå av strømmen som lager is i ishallen.

160 medlemmer mister dermed treningstilbudet. Dette skjer også andre steder i landet.

– Det er en vanvittig forferdelig situasjon vi har havnet i, og vi må bare beklage at vi måtte ta det steget, sier Einar Auestad, daglig leder i Nærbø.

Også idrettslaget på Vigrestad rammes. Klubben med 1400 medlemmer eier to flombelyste fotballbaner, en flerbrukshall, et aktivitets- og treningssenter på 2000 kvadratmeter og en gymsal som ivrig benyttes av barn og unge.

En egenkapital på 2-3 millioner kroner varer ikke lenge med nåværende strømpriser. Egenkapitalen skulle egentlig brukes til nye investeringer, men havner nå i strømsluket. Daglig leder av Vigrestad Idrettsklubb, Arnfinn Dahl, er irritert.

– Denne saken har irritert meg grenseløst i 7–8 måneder. Vi har fjorårets desemberregning på strøm friskt i minne, og går årets vinter i møte med frykt. Vi har allerede slått av flomlys og begrenset bruken av anlegget for å kutte kostnader.

Idrettsklubben får litt strømstøtte, men ikke i nærheten nok til å dekke regningen. Dessuten gjelder støtten kun for elektrisitet, men Vigrestad og flere andre klubber bruker også både gass og overskuddsvarme fra industrien. Dette koster også masse penger, og her finnes det ingen støtte.

Klubblederen til Vigrestad er oppgitt.

– Jeg forstår det ikke. Vi får ikke dekket én krone av det. For vår del blir det helt krise dersom prisene på gass stiger slik prognosene viser. Situasjonen for oss vil bli kritisk rundt nyttår dersom dette fortsetter, understreker Dahl.

Dahl har vært tilknyttet klubben i 24 år, og i hele perioden har det vært fri tilgang for alle. Nå må de begrense aktiviteten.

Naboklubben Varhaug har riktignok nylig investert i solceller, som dekker en tredjedel av blubbens energibehov. Men daglig leder Jan Christian Vasshus opplever allikevel at strømkostnaden for året har steget fra 300.000 kroner i 2020 til 1,3 millioner i år. Dette er store beløp for en liten klubb.

– Det er galskap og kjempekritisk for idrettslagene at de faktisk må vurdere å stenge ned. Idrettslagene her er den store institusjonen og et samlingspunkt for alle, sier Vasshus.

Den lokale komikeren Rune Bjerga nevnte også idretten, i et Facebook-innlegg om strømprisene som fikk stor oppmerksomhet, blant annet av Frp-leder Sylvi Listhaug. Bjerga har nylig besøkt Nærbø IL som han beskriver som selve limet i livet for mange små og unge.

«Vi kommer rett fra en pandemi hvor de unge tapte. Nå skal de få det rett i fleisen igjen. På grunn av de forbanna strømprisene.

Og ikke bare de. Slitne og hardtarbeidende småbarnsfamilier står opp midt på svarteste natta og vasker klær for å spare strøm.

Tomatprodusentene stenger ned – folk mister jobber, staute bønder gråter på fargefjernsyn og gulrøtter råtner på rot. Storindustri stenger ned verkstedhaller og virksomheten, dagligvarebutikker må stenge tidligere. Folk må hjem for å fortelle familien at de er blitt permittert eller sagt opp for godt. På grunn av de forbanna strømprisene.»

Idrettskretsen i Rogaland forsøker å legge press på kommunene og nasjonale myndigheter, slik at klubbene skal få bedre vilkår. Regjeringen holder et ekstraordinært møte om strømstøtte mandag 19. september.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.