At Vålerenga fotball stenger sin stadion i vinter for å spare strømutgifter er ingen stor krise for idretten. Elitelaget har penger til å dra på treningsleir i utlandet, det er billigere. Den muligheten har ikke breddeidretten, sør for strømskillet.

Hundretusener av norske barn må være med å betale for strømprisene norske politikere og spekulanter har påført landet. Takk til Greta Thunberg, EU, World Economic Forum og alle de norske politikerne som har kastet seg på «det grønne skiftet». Putin kan også få en ‘takk’, selvsagt, men glem ikke at han kom til dekket bord.

I går skrev kollega Erling Marthinsen om problemene i Rogaland:

Idrettslag som eier egne haller, og har anlegg som er oppført gjennom dugnad, nærmer seg stupet. Langt høyere energiutgifter skaper utfordringer for å holde åpent gjennom vinteren. Bare i Rogaland er det 150 slike anlegg.

Nærbø IL er det ferskeste eksempelet. Med strømregninger på nesten en halv million kroner i måneden så idrettslaget seg mandag nødt til å slå av strømmen som lager is i ishallen. (Document)

Fredag fikk Vålerenga fotball oppmerksomhet i de store riksmediene.

Bare noen minutter før regjeringen skal offentliggjøre sin plan for strømstøtte til næringslivet kan det synes uvesentlig å snakke om breddeidretten. Det er det ikke. Breddeidretten er limet i lokalsamfunn over hele landet. Sunne og friske barns lek – og alvor – med ski, skøyter og ball gir oss idrettshelter og ikke minst styrker den befolkningens trygghet og fremmer tilhørighet og identitet.

Når bøndene pløyer ned sine avlinger, når lokalbutikkene stenger døra, når bedrifter går konkurs og når gatelysene slukkes, ja så kan vi leve med det. Det finnes «alltid» en støtteordning.

Men når barnas latter og glade jubel uteblir, ja da har landet blitt fattigere.

Les, se og lær:

Doc-TV: Alt henger sammen med alt

Doc-TV: Derivat­handlernes spill med juleribba

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.