Høye strømpriser tenner folks raseri, skrev vi 26. august, men så ble det helt stille. Torsdag lovet regjeringen nye 900 millioner kroner til klimainvesteringsfondet Nysnø, dersom den blir gjenvalgt. Men strømprisene er det ingen som tør snakke om.

Ikke vet vi om Venstre hadde fått nyss om medvind i skolevalgene, men uansett er de flinkere til å snakke om klimainvesteringer som man nesten må være Venstre-velger for å tro på, enn om strømprisene.

Venstre-leder Guri Melby og næringsminister Iselin Nybø (V) besøkte Nysnø i Stavanger tirsdag. I den forbindelse bekreftet de overfor Aftenbladet/E24 at de vil gi 900 millioner kroner til fondet i statsbudsjettet for 2022.

Det er en økning på 200 millioner kroner sammenlignet med hva de fikk i budsjettet for 2021. (NTB)

Mens politikerne fortsetter å drysse penger over fremtidige luftslott, skal vi snakke om strømprisen, som i aller høyeste grad lar seg påvirke av politikernes veritable snøstorm av penger til «det grønne skiftet».

To av Norges mest profilerte penner har bitt seg merke i at politikerne slett ikke ønsker å snakke om strømprisene. Først ut var Terese Sollien i Aftenposten torsdag:

Hva ville vært valgkampens store sak hvis valget var i januar?

Svaret er allerede nevnt, men siden artikkelen ligger bak betalingsmur, unner vi oss Solliens innledende lovnad (veddemål):

Det er vanskelig å spå, ikke minst om fremtiden. Men hvis vinterens store debatt ikke handler om strømprisen, skal jeg spise min gamle skrusikring.

Valgkampen handler derimot i liten grad om strømprisen. I år handler det mye om økte forskjeller og klima. (Aftenposten)

En annen penneknekt, Kjell Erik Eilertsen, tidligere journalist i Finansavisen, bet seg merke i Solliens kommentar – han kaller den forbilledlig – og la torsdag ut en – for å gjenta hans ord – forbilledlig kommentar på sin egen Facebook-side.

Siden det er mange som holder seg langt unna fjesboka, sakser vi derifra også, inklusive noen av bildene han presenterer.

For spottprisen på strøm i Sørøst og Vest er nå vel 1,36 kroner pr. kilowatt-time, mer enn ti ganger nivået i september i fjor, og det skyldes faktorer Sollien er innom i sin kommentar.
I tillegg vil jeg legge ved noen bilder som forklarer hvorfor det er slik og hvorfor det vil bli verre, og at det skyldes politiske vedtak, foretatt av, ikke sittende regjering, men opposisjonen, den gang den også bestod av KrF og Venstre, og regjeringen kun bestod av H og FrP.
Det første bildet viser historiske strømpriser i Sørøst Norge. I dag er prisen 136 øre pr. kWh.

Eilertsen forklarer så at det er særlig én faktor som trekker strøm ut av markedet og drar prisene opp, og det er elektrifisering av sokkelen.

 

– Bildet viser at Johan Sverdrup fase 1 krever en kapasitet på 100 MW (100 millioner watt). Når Johan Sverdrup fase 2 settes i drift mot slutten av neste år, samt at oljefeltene Edvard Grieg, Ivar Aasen og Gina Krog, som i dag dekker sitt kraft- og varmebehov med egne gassturbiner drevet av egenprodusert gass, skal kobles på, kreves kapasiteten utvidet til 300 MW.
Multipliserer vi 300 MW med 24 timer og 365 dager, kommer vi til 2,628 milliarder kilowatt-timer, eller 2,628 TWh. Ifølge SSB er årlig strømforbruk for en gjennomsnittlig enebolig 20.000 kWt pr. år. Så strømmen som sendes ut på sokkelen i januar 2023, tilsvarer strømforbruket til 131.400 eneboliger. Dette vil trekke strømprisen videre opp.

For ikke å overbelaste strømnettet med nedlasting av bilder, tillater vi oss å referere til ingressen på bilde nr. tre, som er en faksimile av Eilertsens artikkel i Finansavisen 5. november 2014, Den bar tittelen «Vil snu solen». Ingressen lyder som følger:

Når frykten for jordens undergang, energiforsyning og ønske om total forandring blir til politikk, kan det bli skjebnesvangert. Faren for en sving vekk fra virkeligheten er overhengende.

Artikkelen, som ble skrevet før «intervensjonen», beskrives slik av forfatteren selv:

Hva er «intervensjonen»? Jo, da stortinget skulle behandle PUD (Plan for Utvikling og Drift) av Johan Sverdrup-feltet, intervenerte alle opposisjonspartiene mot regjeringen og krevde elektrifisering av, ikke bare Johan Sverdrup, men alle de nye feltene på Utsirahøyden ca. 20 mil ut i havet vest for Stavanger. Høyre/FrP-regjeringen kunne velge å stille kabinettspørsmål eller føye seg. De valgte det siste.

Ergo kommer vi til det neste bildet, og nok en faksimile av en Eilertsen-artikkel. Her unner vi oss en liten skjermdump:

 

Eilertsen får ordet igjen:

Siden den gang har Høyre snudd i spørsmålet om elektrifisering av sokkelen. Vi har fått en olje- og energiminister i Tina Bru som til og med hevder det er lønnsomt. Ja det er lønnsomt for kraftselskapene, selvsagt, og ikke minst kraftbransjens leverandørselskaper som skal bygge infrastrukturen. Det er trolig nøytralt for et selskap som Equinor, all den tid investeringene er fradragsberettigede under petroleumsskatteregimet på 78 %, og de resterende 22 % veies delvis eller helt opp mot lavere CO2-avgifter.

Du som leser Document, forstår selvsagt at det er du og alle de andre vanlige forbrukerne, ikke kakespiserne i offentlig sektor, som vil måtte betale regningen.

Vi unner oss slutten av Eilertsens grundige gjennomgang av politikernes sjokkerende mangel på fornuft:

Min spådom er at elektrifisering av sokkelen vil bli sett tilbake på som det mest vanvittige pengesløseriet norske politikere noen gang har foretatt seg. Til slutt vil jeg legge til at det er kun ett parti som har vært standhaftig og konsistent, og med riktig begrunnelse, mot denne galskapen, og det er Fremskrittspartiet.

Kommentarfeltet fylles opp, og saken deles friskt.

Neimen ikke merkelig at regjeringen i dag har bestemt at politiets innsatspersonell over hele landet skal utstyres med elektrosjokkvåpen.

Godt valg!

Les også:

Nye mong til ny «månelanding» – mantraet om «det grønne skiftet» lever videre, uansett regjering

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.