Mantraet om det grønne skiftet vil leve videre, uansett hvilke partier som vinner i taburett-karusellen etter valget. Slik sett er «nyheten» om at Solberg-regjeringen setter av tre og en halv milliard kroner – en snau mong – til eksperimentet med karbonfangst og -lagring, bare en fortsettelse av Arbeiderpartiets forfeilede «månelanding» på Mongstad. Du betaler regningen.

Yngre lesere får ha oss unnskyldt. Her kommer en liten forklaring på ord som gled inn i det norske språket før klima-hjernevasken tok helt overhånd i det norske skoleverket (og i mediene):

  • Mong – en måleenhet for penger. Uttrykket «én mong» tilsvarte fire milliarder kroner, som var den først varslede budsjettoverskridelsen ved bygginga av oljeraffineriet på Mongstad midt på 80-tallet (den totale budsjettoverskridelsen ble på 6 milliarder kroner). Pengebeløp angitt i så og så mange mong var vanlig i pressa i lang tid etter. Arve Johnsen var sjef for det statlige norske oljeselskapet som den gang hadde det selvforklarende navnet Statoil. Mongen ble hans bane. I 1988 måtte han fratre, vel 15 år etter at han installerte seg på et kontor i Stavanger med kassabeholdningen i en sigarkasse!
  • Månelanding – glem USA og månen, dette utrykket ble brukt av Jens Stoltenberg, den gang han var statsminister for Soria-Moria-regjeringen med SV og Sp. Mer presist benyttet han uttrykket i nyttårstalen 1. januar 2007. Prosjektet, som Stoltenberg altså beskrev som Norges «månelanding», gikk ut på å bygge et fullskala CO2-renseanlegg på Mongstad. Rett før den rød-grønne regjeringen tapte valget i 2013, ga de opp dette prosjektet. Frederic Hauge i Bellona karakteriserte det slik: – Den styggeste politiske krasjlandingen vi noen gang har sett. Pinlig av den rødgrønne regjeringen. Kasserer vi Mongstad nå, sier vi sannsynligvis farvel til fullskala CO2-rensing i Norge. (Kilde: Hvem, hva og hvorfor om MongstadAftenposten i 2013)

Vel, vel, vel.

Månelanding anno 2021: På dette bildet fra Øygarden, tatt 26. mai 2021, legger statsminister Erna Solberg (H) ned grunnstein ved byggeplassen til det nye administrasjonsbygget til Naturgassparken (Northern Lights Carbon Capture Plant Site), fire mil i luftlinje sør for Mongstad. Foto: Marit Hommedal / NTB

Vi finner det interessant (for ikke å si deprimerende) at det gamle og en gang ganske så konservative industripartiet Høyre under Erna Solbergs ledelse nå har plukket opp og omdøpt Stoltenbergs månelandingsprosjekt. Navnene er nye og engelske. På norsk betyr CCS karbonfangst og -lagring. Det er selvsagt ingen nyhet. Fotosyntesen har vært kjent for menneskeheten fra før-politisk tid.

Kollega Kent Andersen skrev godt om dette nye månelandingsprosjektet i fjor høst:

Erna vil resirkulere fiaskoen til Jens: Fra «månelanding» til vikingtokt

«Nyheten» er det NTB som kommer med. De har sakset fra Dagens Næringsliv, og vi har tillatt oss å utheve og bruke litt farger og større fonter på sakens viktigste setning (det skjer dessverre ikke så sjelden at det viktigste poenget ligger begravet nede i teksten):

Regjeringen lover 4,8 milliarder til grønn omstilling

Den borgerlige regjeringen lover å bruke drøyt 4,8 milliarder på grønne omstillingsprosjekter. 3,45 av dem vil gå til et prosjekt for karbonfangst og -lagring.

Det er Langskip-prosjektet som får store deler av kaka: 3,45 milliarder kroner bevilges til prosjektet om regjeringen får fortsette etter valget, skriver Dagens Næringsliv.

Prosjektet har en totalramme på mer enn 25 milliarder kroner, 16 av dem på statens regning.

Ellers foreslås 164 millioner til forskningsprogrammet CLIMIT, 160 millioner til drift av Teknologisenter Mongstad, 485,5 millioner til energiforskning gjennom Norges forskningsråd og 192 millioner kroner til delvis deltakelse i EU-programmet InvestEU.

I tillegg foreslås en kvart milliard til regjeringssatsingen Grønn plattform i 2022. Ordningen skal gi bedrifter og forskningsinstitutter midler til forsknings- og innovasjonsdrevet grønn omstilling. Den er et samarbeid mellom Forskningsrådet, Innovasjon Norge, Siva og Enova. (©NTB)

Denne «nyheten» kommer ikke til å redde Erna Solbergs regjering. Grunnen er selvsagt at med unntak av FrP, er alle partiene som i dag er representert på Stortinget, med på eksperimentet og nye månelandinger:

Barth Eide vil ha full pakke på CO2-rensing

Bare så synd da at Erna Solberg, Espen Barth Eide, Tina Bru, Trygve Slagsvold Vedum, Lan Marie Berg, Audun Lysbakken, Ropstad og Rotevatn samt Bjørnar Moxnes har «glemt» å fortelle deg hvem som må betale regningen. Ingen skal helle beskylde dem for å forholde seg til vitenskapen. Det er lettere å følge med strømmen. Populisme, kalles det visst.

De ovennevnte har nok også «glemt» hvem vi kan takke for at de har penger å bruke på månelandingene sine.

Godt valg!

Oljefondet vil bikke tolv tusen ett hundre milliarder og femhundreogfemtiseks millioner norske kroner i løpet av onsdag åttende september 2021. Skjermdump: NBIM

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.