1. januar 2007 sa Jens Stoltenberg i sin nyttårstale at han hadde en visjon.

«Vår visjon er at vi innen 7 år skal få plass den teknologien som gjør det mulig å rense utslipp av klimagasser. Det blir et viktig gjennombrudd for å få ned utslippene i Norge. Når vi lykkes, vil verden følge etter. Dette er et stort prosjekt for landet. Det er vår månelanding.»

Månelandingen handlet om å utvikle karbonfangst på Equinors anlegg på Mongstad. Prosjektet endte i totalhavari seks år senere.

Norge bestemte seg for å prøve igjen, ikke som månelanding, men som Langskip, skriver Nettavisen.

Regjeringen beskriver det på denne måten:

«Langskip er regjeringens satsing på CO₂-håndtering og er et fullskala CO₂-håndteringsprosjekt som skal demonstrere fangst av CO₂ fra industrielle kilder, transport og sikker lagring av CO₂. CO₂ skal fanges på Norcems sementfabrikk og Hafslund Oslo Celsios avfallsforbrenningsanlegg, gjøres flytende og hentes av skip. Deretter skal den fraktes til et mellomlager i Øygarden nordvest for Bergen for så å pumpes gjennom rør ut på sokkelen hvor den skal lagres trygt 2600 meter under havbunnen.»

Men nå blir det utdelt kraftige ørefiker i form av kostnadssprekker.

Del av Ernas Langskip legges på is, kostnadene sprenger alle kalkyler

CO₂-renseanlegget på Norcem antas å bli 1,3 milliarder kroner dyrere enn antatt og blir et halvt år forsinket.

Oslos prestisjeprosjekt med CO₂-rensing på avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo settes på pause, grunnet en enorm kostnadssprekk, så stor at Hafslund Oslo Celsio ikke engang vil gå ut med beløpet.

– Vi ser alvorlig på situasjonen. Nye kostnadsberegninger viser at vi ikke kan gjennomføre karbonfangstprosjektet etter opprinnelig plan innenfor eksisterende budsjett. Det er derfor nødvendig å ta CCS-prosjektet inn i en kostnadsreduserende fase, uttaler administrerende direktør Knut Inderhaug.

Oslo kommune ønsker ikke å gå inn med mer penger, og ifølge statssekretær i Olje- og energidepartementet Andreas Bjelland Eriksen (Ap) vil heller ikke staten stå klar til å redde prosjektet.

– Celsio har informert oss om at de nå går gjennom prosjektet. Det er opp til Hafslund Oslo Celsio og deres eiere å avklare hvordan denne overskridelsen skal dekkes. Selskapet kan ikke forvente økte finansieringsbidrag fra staten, sier Bjelland Eriksen.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.