Fortums anlegg på Klemetsrud i Oslo, der kabonfangstprosjektet er planlagt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Visjonen om karbonfangstprosjektet i Oslo er satt på vent, grunnet solid budsjettsprekk. Dermed viser nok et såkalt klimaprosjekt seg å være et uhåndterlig pengesluk.

På Klemetsrud sør i Oslo skulle det bygges et stort anlegg for karbonfangst, noe som hevdes å skulle bidra til å redde jorden fra en klimakrise.

Men så viser det seg å bli veldig mye dyrere enn man hadde tenkt seg, melder NTB.

Et oppdatert estimat for karbonfangstprosjektet på Klemetsrud i Oslo, viser at prosjektet vil koste mer enn antatt. Nå settes anleggsarbeidet på vent. Man drar rett og slett i nødbremsen, for å unngå nok en skandale med gigntiske budsjettsprekk.

Det hele pakkes inn i erklæringer om ambisjoner osv., men det er usikkert om dette noensinne vil bli bygget.

– Vår klare ambisjon er fortsatt å etablere karbonfangst på avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud, men vi må justere veien til målet, sier administrerende direktør Knut Inderhaug i Hafslund Oslo Celsio i en pressemelding.

Et oppdatert estimat viser at kraftig prisøkning på utstyrsleveranser grunnet inflasjon, geopolitisk instabilitet og redusert kronekurs, vil føre til at prosjektet overstiger det allerede temmelig formidable budsjettet på 5,55 milliarder kroner.

Ifølge E24 innebærer kostnadsreduksjonen prosjektet nå må gjennom at anleggsarbeidene settes på vent.

Målet er at arbeidet på anlegget skal gjenopptas neste år og stå ferdig i 2027, i beste fall.  Andre vil si at i beste fall blir det ikke noe av.

Inderhaug sier til E24 at de håper å ikke ha behov for ytterligere investeringer fra Oslo kommune og staten, som er med på prosjektet.

Han vil ikke si hvor stor Celsio har anslått at budsjettsprekken vil kunne bli. Men E24 forteller at det opprinnelige kostnadsanslaget «bare er å glemme nå», så det er åpenbart snakk om betydelige overskridelser.

Nå skal man prøve å redusere kostnadene, for å dra det hele i landet i en slags billigversjon.

– Vi går nå inn i en kostnadsreduserende fase. Den innebærer også forhandlinger med våre leverandører. Og av hensyn til det, går vi ikke ut med noen tallstørrelser nå, sier Inderhaug.

Mange vil reagere på dette hemmeligholdet overfor offentligheten når det gjelder budsjettoverskridelsen, i og med at det er befolkningen som ender opp med å få regningen for dette omstridte prosjektet.

Allerede i 2022 var det klart at prosjektet gikk mot en alvorlig økonomisk smell, les også: 

Kostnadssmell for karbonfangstanlegg på Klemetsrud

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.