Arbeiderpartiet går nå langt i å garantere for karbonfangst på Klemetsrud, etter at prosjektet i vår ble lagt på is på grunn av milliardoverskridelser.

– Det kommer til å bli realisert, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

– Jeg er helt sikker, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Prosjektet ble lagt på is for å gå inn i en «kostnadsreduserende fase». Både staten og Oslo kommune var tydelige på at de ikke var interessert i å bidra med mer penger for å få realisert prosjektet, skriver Dagsavisen.

Arbeiderpartiet mener karbonfangst på Klemetsrud er et være eller ikke være for om Oslo kommune skal nå sine mål om å bli en i praksis utslippsfri by innen 2030.

Planen er å fange CO2-en før den slippes ut i lufta, transportere den ned til Oslo havn, der den videre skal fraktes ut i Nordsjøen og permanent lagres 2600 meter under havbunnen som en del av Langskip-prosjektet.

Nå sender altså Arbeiderpartiet ved byrådsleder og næringsminister tydelige signaler om at de vil få realisert anlegget.

– Det er selskapet som har tatt det inn i et års kostnadsreduserende fase. Men ikke permanent. Det er utsatt, for å få mer kostnadskontroll. Men vi skal ha det. Jeg er helt sikker, sier Johansen.

Sissener: – Hvorfor lar ikke Støre andre lands skattebetalere subsidiere «grønn» industri?

I Oslo Frp rister de på hodet over Aps signaler om at CCS på Klemetsrud blir noe av.

– Vi er imot at byrådet med støtte fra blant annet Høyre har brukt, og etter alt å dømme vil fortsette å bruke, store summer av innbyggernes penger på karbonfangst- og lagringsprosjektet på Klemetsrud. Frp advarte tidlig mot sannsynligheten for store kostnadssprekker i prosjektet, som nå dessverre har blitt en realitet, sier førstekandidat for FrP i Oslo, Magnus Birkelund.

Birkelund mener det urimelig at skattebetalerne skal ta det han mener er uforholdsmessig stor risiko, mens private eiere sitter igjen med en potensiell gevinst dersom prosjektet skulle lykkes.

– Jeg registrerer at Arbeiderpartiet både i regjering og i Oslo snakker varmt om karbonfangst og lagring, samtidig som de utelukker mye av den samme teknologien som alternativ til elektrifisering av Melkøya på Hammerfest. Det er et gigantisk paradoks som de skylder skattebetalerne et godt svar på. Dersom det virkelig var et marked for disse løsningene bør det uansett finnes nok risikovillig kapital til prosjektet på Klemetsrud hos private aktører, avslutter Frp-politikeren.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.