Da Erna Solberg lanserte Langskip-prosjektet skulle CO2 fra forbrenningsanlegget på Klemetsrud utenfor Oslo og Norcems sementfabrikk ved Brevik fraktes med båt og deponeres i havbunnen utenfor Karmøy. Prisen var astronomiske 25 milliarder. Det var i 2020. Nå sier Hafslund at de må legge Klemetsrud på is. Det blir for dyrt.

– Vår klare ambisjon er fortsatt å etablere karbonfangst på avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud, men vi må justere veien til målet, sier administrerende direktør Knut Inderhaug i Hafslund Oslo Celsio i en pressemelding.

Et oppdatert estimat viser at kraftig prisøkning på utstyrsleveranser grunnet inflasjon, geopolitisk instabilitet og redusert kronekurs, vil føre til at prosjektet overstiger budsjettet på 5,55 milliarder kroner.

NRK nevnte en pris på ni milliarder.

Totalrammen for prestisjeprosjektet har fram til nå vært 9,2 milliarder kroner.

Nå skal kostnadene ned. Det betyr at arbeidet innstilles. Det sies at det kan bli gjenopptatt neste år. Det er “målet” slik at prosjektet er ferdigstilt i 2027. Men det uttrykkes ikke særlig kraftfullt. Det virker snarere som om Klemetsrud er lagt på is.

– Vi går nå inn i en kostnadsreduserende fase. Den innebærer også forhandlinger med våre leverandører. Og av hensyn til det, går vi ikke ut med noen tallstørrelser nå, sier Inderhaug.

Næringsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) informerte finansutvalget i bystyret om status gjennom en skriftlig orientering onsdag formiddag.

– Jobben nå er først og fremst å få ned kostnadene og jeg er orientert om at selskapet tar en full gjennomgang for å få dette til. Jeg mener det er en riktig beslutning selv om det medfører en forsinkelse, skriver Hansen i en epost.

Hun vil foreløpig ikke be bystyret om mer penger. (NTB)

Det ser ut til å spøke for hele Langskip.

 

Frp godtar CO2-rensing: Nå kan Langskip sjøsettes

Professor til angrep på Langskip: Ødeleggelse av verdier i stor skala

Karbonfangst med milliard-sprekk

Erna Solberg la ned grunnsteinen for bygg tilknyttet mottaksanlegg for CO2

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.