Espen Barth Eide (Ap)  i  den muntlig spørretime på stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB / Scanpix.

Arbeiderpartiets Espen Barth Eide blir ikke skremt når han ser den nye prislappen for fangst og lagring av CO2 i Norge. Han mener hele prosjektet må realiseres.

Da tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til slutt bestemte seg for å skrinlegge planene for CO2-rensing på Mongstad, var begrunnelsen at kostnadsanslaget hadde vokst til svimlende 25 milliarder kroner.

I ettertid har et nytt prosjekt vokst fram, der planen er å fange CO2 fra to industrianlegg: Norcems sementfabrikk i Brevik og Fortums avfallsforbrenningsanlegg på Klemetsrud. Men også der har kostnadsanslagene vært voksende, og tirsdag viste en ekstern kvalitetssikring at kostnaden for å realisere begge de to anleggene kan bli nettopp 25 milliarder kroner over en periode på ti år.

Arbeiderpartiets energi- og miljøpolitiske talsperson Espen Barth Eide er likevel ikke avskrekket.

Han mener situasjonen er en annen i dag, og at de nye prosjektene må ses i en større sammenheng, der Norge tar en lederrolle globalt på fangst og lagring av CO2, såkalt CCS. Fangstanleggene vil bidra til å utvikle en teknologi som verden sårt trenger, mener han.

– Verden ser til Norge nå, sier Eide.

– Noen ganger må vi tørre å vise vei.

Eide understreker at han selvsagt vil se grundig på rapportene som kom torsdag, men er tydelig på at Aps utgangspunkt er at de to fangstanleggene skal realiseres.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.