I VG skriver Astrid Meland om strømkatastrofen: «Dette er helt vilt!» Hun har snakket med folk som bruker opp mot 1000 kroner på strøm enkelte dager. Hennes konklusjon er at situasjonen er uholdbar.

Per nå ligger familien an til å få rundt 3500 kroner i kompensasjon fra staten. De må selv betale rundt 9500 i strøm og nettleie totalt denne måneden.

Det er altfor mye for en helt vanlig familie som hverken har sauna eller svømmebasseng, men mye hjemmekontor og bor i et gammelt hus. I november brukte de 4000 kWh strøm, som er høyt.

Stat, kommune og utvalgte milliardærer soper inn. Mens «vanlige folk» går julen i møte med store økonomiske bekymringer. Og å tro at vi «vanlige folk» får noen særlig glede av de offentlige pengene, er omtrent som å tro på julenissen i voksen alder.

Norge som helhet tjener bra på å selge kraft til utlandet. De offentlig eide kraftselskapene håver inn penger fra frosne briter og tyskere som betaler enda mer for kraften vår enn oss.

Landet vårt går i pluss på dette, men norske forbrukere får store utgifter.

Allikevel klarer Meland å skrive at det ville være dumt om vi sluttet å selge strøm til utlandet. Hun mener det heller handler om «fordeling». Alle forstår hva fordeling i politikeres hender betyr: Mer til de «sårbare», mindre til «vanlige folk» som jobber og betaler skatt.

Hun våger ikke komme med konkrete forslag, men henter argumenter fra gamle debatter, og setter spørsmålstegn bak.

Skal vi virkelig bruke enorme mengder kraft på å elektrifisere Nordsjøen når strømmen alt er så kostbar?

Bør vi ikke heller bygge ut flere vindmøller nå som vi står overfor kraftmangel?

Kanskje vi bør satse mer – ikke mindre – på petroleumssektoren når Europa desperat trenger gass, som også er mer miljøvennlig enn olje og kull?

Hva med å kutte utenlandskablene og melde oss ut av EØS?

Sterk kritikk mot en Ap-styrt regjering er vanskelig for Meland. Hun må jo ikke bryte med konsensus. Men hun våger seg på litt kritikk av Tyskland og (indirekte) Merkel.

Ikke minst i Europa, hvor Tyskland på nyåret skal lukke to nye atomkraftverk for å ta nye skritt i sin grønne politikk.

Det er sprøtt. Hva er det tyskerne har tenkt? De kutter ut en trygg kraftforsyning og har ikke annen «back up» enn Putin, sol, vind og kraft fra oss.

Frankrike stenger fire atomreaktorer midlertidig. De grønne i Belgia har fått presset gjennom stengning av to atomkraftverk. Putin strammer inn gassleveransene. Europeere står foran en kald og dyr vinter. God jul, liksom.

Les også: Fire franske atomreaktorer tatt ut av EUs kraftforsyning

Spådommene

Men det var ikke slik det skulle bli, sa «ekspertene». Meland selv skrev i 2018: «Vi må slutte å klage på strømprisene».

Det blir ikke noe strømsjokk. Verken EU, nye strømmålere eller kraftkabler til utlandet kommer til å blakke oss.

Meland er ikke alene om å komme med dårlige spådommer. Lene Westgaard-Halle kom med en hyperoptimistisk spådom nylig, som nå en gang for alle kan idiotforklares.

Les også: Westgaard-Halle med tidenes dårligste spådom om strømpriser

Terje Søviknes fra FrP skulle vel også ønske at hans spådommer havnet i glemmeboken.

«Ekspertene»

Her er noen få eksempler på hvilke spådommer såkalte eksperter har kommet med, selv etter at strømkrisen var godt i gang.

– Det kan hende at vi har sett toppen, og at krisen er avverget, sa en strømanalytiker til E24 i september.

– Det har kommet et værskifte, og det ser ut til at solide nedbørsmengder i Sør-Norge kommer til å fylle opp vannmagasinene. Derfor går prisene ned, sier direktør for krafthandel, Andreas Myhre, i Agder Energi-selskapet Entelios.

Han presiserer at prisene fortsatt vil være høye, men at de i tiden fremover vil gå ned, og at det mest sannsynlig ikke vil komme noen nye strømprisrekorder.

Storm Geo beregnet et prisfall på strøm på rundt 15 prosent.

Sjefen for Tibber ville ikke spå, men uttrykte i Teknisk ukeblad allikevel håp om lave strømpriser i slutten av oktober.

«Situasjonen kan bli langt bedre enn de mest pessimistiske scenariene har pekt på i det siste, og at vi kan se en strømpris som nærmer seg det vi er vant med om vinteren.»

En rapport fra Statnett og de andre nordiske nettoperatørene var optimister så sent som i november. Overskriften sier det meste:

«Venter lave strømpriser i klimanøytralt Norden: – Betydelig andel priser nær null.»

Politikerne er som blinde høns uten evne til å finne korn. Eksperter er ikke til å stole på. Mediene følger lydig etter. Kun enkelte utstøtte, som Klimarealistene og noen journalister i Document, da særlig Kent Andersen, som faktisk skrev en hel bok om galskapen, klarte å forutse den kommende krisen. Noen flere også, selvsagt.

Therese Sollien i Aftenposten er en av journalistene som forsto hva som kom, og hun fortjener ros for dette. Hun skrev at hvis valget hadde vært i januar 2022, ville valgkampens eneste tema vært strømprisen.

Kjell-Erik Eilertsen, tidligere journalist i Finansavisen, har også truffet veldig bra i sine analyser. Hogne Hongset er en annen som forsto hvor det bar. Fredrik Solvang har vært offensiv i NRK Debatten.

Så når politikere sier at de ikke så det komme, kan de ikke skylde på at de ikke ble advart. Problemet er sjelden mangel på advarsler, men mangel på politikere som lytter og forstår.

Dette gjenspeiler egentlig politikken i alle de store samfunnsspørsmålene.

Innvandring skulle bli lønnsomt, og multikulturen skulle bli så hyggelig. De tok feil, men de som advarte, ble hengt ut og er fortsatt uønsket i de finere selskap.

Nedstengningene av samfunnet i forbindelse med Covid-19 skulle vare noen uker, så vi fikk «flatet ut kurven». Vaksinene skulle redde oss. Vaksinetvang ville aldri bli innført.

Trump ville føre til en tredje verdenskrig, mens Biden ville redde oss alle ved å gjeninnføre «normalen» og redde demokratiet.

Schengen-avtalen hadde ingen iboende trusler. Så åpnet man grensene til Øst-Europa, og deretter til hele Midtøsten og Nord-Afrika.

Vi skulle skape demokrati i Libya, Irak, Syria, Afghanistan etc. Vi skulle fikse fred i Sudan og løse problemene rundt Israel. Det gikk ikke spesielt bra. Men fortsatt pumper vi penger inn i såkalt bistand til disse landene.

Menn som konkurrerer i kvinneidrett er bare inkluderende, ikke noe problem.

Listen er endeløs. Jeg kan faktisk ikke huske at styrende politikere har truffet blink på et eneste viktig spørsmål når det gjelder samfunnsutvikling og konsekvenser av store politiske avgjørelser.

Vi andre, vi foraktede som skjelles ut fordi vi har fått rett i de fleste av våre spådommer, vi skal fryses ut. For vi ropte ulv, men kun fordi det faktisk var ulv. En hel flokk, faktisk

Personlig vil jeg la tankene mine hvile litt noen dager nå. På lille julaften er det andre ting som bør stå i fokus. Jeg vil bruke tiden på familien, dessuten må jeg, som mange andre, ut for å handle julegaver.

Så til alle dere som ikke er politikere, dårlige journalister eller «eksperter», vil jeg avslutte med å ønske god jul.

Og tross alt: Spotprisen er kun 327 øre!

Dette er helt vilt! 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.