Når strømprisene stiger og høstmørket siger på, blir konsekvensene ekstra mørke tider i mange norske kommuner. Eidskog kommune er blant de første som slukker gatebelysning om nettene, for å spare penger.

Eidskog kommune har fått svært høye strømkostnader det siste året, som følge av prisstigningen i markedet og at kommunen ligger utenfor strømkompensasjonsordningen som regjeringen har vedtatt for private aktører.
Det betyr at kommunen følger prisen som er i markedet, uten noen form for fratrekk eller kompensasjon for økte strømpriser.

Dette er ikke en ønsket utvikling som kommunen er fornøyd med, men denne avstengningen er et absolutt nødvendig tiltak for kommuneøkonomien.

Kommunen har stort fokus på strømutgiftene og vil sette i verk flere strømsparende tiltak fremover for å holde kostnadene nede så mye som mulig.

Vi beklager denne utviklingen og at våre innbyggere får en dårligere tjeneste mht. belysning nattestid, men Eidskog kommune ser seg helt nødt til å slokke gatelysene om natten mellom kl. 24.00 og 05.00. (Eidskog kommune)

Ordfører Kamilla Thue (Ap) ser ikke mørkt på situasjonen, selv om kommunens utgifter til strøm har økt dramatisk.

– Utgiftene våre til gatelys har mer enn fordoblet seg fra 2021, hvor vi brukte cirka 900.000. Nå vil vi bruke nærmere 2 millioner, dette sparegrepet inkludert, sier Thue.

– Jeg oppfatter grepet med å skru av gatelysene mellom klokka 24.00 og 05.00 som udramatisk, sier Thue til Børsen.

Ifølge Thue og Børsen forventer kommunen å spare vel 100.000 kroner i måneden på dette tiltaket.

Sinne på Hvaler

Tidligere denne uken skrev Dagbladet Børsen om Hvaler kommune, der partiet Hvaler Styrbord har lagt frem forslag om å kutte gatebelysningen for å spare penger.

– Verden befinner seg i en energikrise. Strøm er i ferd med å bli et knapphetsgode, skriver partiet innledningsvis i en interpellasjon – som skal behandles i kommunestyrets møte torsdag.

Etter at kommunen annonserte lysslukkingen på sine Facebook-sider mandag, har ikke kommentarene latt vente på seg. Flere innbyggere har reagert negativt på vedtaket. (Børsen)

Økonomi vs. trygghet

Nå har hverken Eidskog eller Hvaler bykommuner store nattlige aktiviteter, men hva vil skje når bykommuner med langt større befolkning skrur av gatelysene om nettene? Det er lett å tenke seg at mørkleggingen vil åpne for at mer lyssky elementer vil utnytte mulighetene til å trappe opp sine aktiviteter. Det kan føre til ubotelige skader på folk og materielle verdier, men når krybben er tom, bites som kjent hestene …

Flere kommuner mørklegges (Dagbladet Børsen)

Les også: 

Strømkrisen rammer idrettslagene

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.