Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Foto: Heiko Junge / NTB

Byrådet vil legge frem det de omtaler som et krisebudsjett for Oslo. Byrådslederen mener det er behov for store innsparinger, men det er uklart om det betyr stans i milliardene til sykkelveier.

Ifølge NTB kan det bli en tøff høst og vinter for Oslo-folk, i hvert fall om det rødgrønne byrådets spådommer går i oppfyllelse. Nå må det nemlig spares.

I et intervju med Aftenposten  forteller byrådsleder Raymond Johansen (Ap) om de dystre utsiktene, og det fra et kontor der lyset nå på symbolsk vis er slukket for å spare strøm.

Johansen bruker et begrep fra etterkrigstiden, dyrtid, om situasjonen med galopperende priser.

– Vi er på full fart inn i en dyrtid, med høyere strømpriser, med økte matvarepriser og pumpepriser. Situasjonen ble snudd om på veldig kort tid, sier Johansen.

Spesielt strømprisene koster kommunen dyrt og gir mindre penger å rutte med til ulike oppgaver.

Johansen ønsker ikke å be staten om mer penger for å redde situasjonen i hovedstaden. Det mener han ifølge Aftenposten er som å «pisse i buksa for å holde seg varm».

Han sier imidlertid at det kan bli aktuelt å skru ned temperaturen i offentlige bygg eller gjøre andre tiltak.

I budsjettet som legges frem kommende uke, varsles det harde prioriteringer og kutt. Blant annet vil det merkes ved at byrådet ikke leverer på skolemat som de hadde planer om, sier Johansen.

Han sier ikke i hvilken grad disse sparetiltakene vil ramme det store deler av byens befolkning opplever som meningsløs sløsing med kommunens penger:

Nemlig milliardbeløp til svært omstridte tiltak som sykkelveier, utekunst, utemøbler og installasjoner, sykkelhoteller og andre, kostbare MDG-drevne påfunn de færreste forstår poenget med.

På disse sistnevnte områdene vil det være store muligheter til å stramme inn så det virkelig monner i totalbudsjettene , og svært mange av byens innbyggere vil mene at det er langt mer nærliggende enn å kutte i barnas skolemat.

Å droppe MDGs bukett av til dels ekstremistiske tiltak vil etter de flestes mening ikke være noe tap for byen, men tvert imot innebære et steg i retning av å normalisere tilstandene i hovedstaden.

Som byrådsparti har det marginale ytterpartiet MDG på kynisk vis klart å presse gjennom en rekke drastiske tiltak som er i ferd med å forandre hele samferdselsstrukturen i Oslo. Få utenom partiets indre, lille krets mener det er endringer til det bedre.

Den politiske forestillingen i Oslo er et nedslående eksempel på hvordan hensynsløse minipartier kan misbruke demokratiske spilleregler til å trumfe gjennom saker så å si helt uten folkelig forankring.

Når byrådsleder Johansen nå ber byens befolkning forberede seg på å spare, etter at han selv har ledet en offentlig milliardsløsning uten sidestykke, bidrar det neppe til å forsterke inntrykket av at lokaldemokratiet fungerer særlig bra.

I Oslo har man rett og slett fått se demokratiet fra sin verste side, i regi av partier og politikere uten respekt for det folket de er satt til å styre på vegne av.  Slikt svekker tilliten til hele folkestyret.

Les også: 

MDG-bløff avslørt: Minimal støtte blant velgerne til rødgrønt bil-hat i Oslo

To viktige bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.