«Sammen raserer vi Oslo»: Byrådsleder Raymond Johansen presenterer hovedstadens rødgrønne byråd.  Foto: Heiko Junge / NTB.

Oslo-skolen sliter med økonomien, og det er blant annet mangel på grunnleggende lærebøker. Det rødgrønne byrådet velger likevel å bruke pengene på å gi elevene gratis vegetarmat en gang i uken – et «kjøttfritt måltid» i god MDG-ånd.

Saken føyer seg inn i rekken av omdiskuterte og uforståelige prioriteringer fra Oslos rødgrønne byråd, et byråd som etter manges mening i praksis er styrt av MDG, med SV og Ap som lydige etterdiltere.

Det er Nettavisen som melder om denne saken:

Fra 2022 skal byrådet i Oslo innføre et daglig kjøttfritt måltid i alle videregående skoler. Dette skal være gratis for elevene, men vil koste kommunen 60 millioner kroner.

– Da vil vi innføre ett daglig, gratis og kjøttfritt skolemåltid i videregående skoler som en varig ordning, kommer det fram av et svar fra helsebyråd Robert Steen (Ap) til bystyrepolitiker Aina Stenersen (Frp).

Dette er et prosjekt som vil koste titalls millioner av kroner fra fellesskapets kasse:

I svaret kommer det fram at det er avsatt 20 millioner kroner til vegetarmat i skolene i 2022, og 40 millioner kroner fra og med 2023.

–  Satsingen på kjøttfritt måltid i Osloskolen er et viktig folkehelsetiltak, som skal koordineres og ledes av Helseetaten i tett samarbeid med Utdanningsetaten, opplyser Steen til Nettavisen.

Selv om Robert Steen representerer Arbeiderpartiet, er det liten tvil om at han her «selger inn» en byrådspoltikk som mer eller mindre er diktert av MDG. Kjøttfritt kosthold har aldri vært noe viktig tema for Ap, men er en av mange svært så underlige fanesaker for MDG.

For å kunne klamre seg til byrådsmakten, ender altså Arbeiderpartiet opp som «varm forsvar» av en politikk som trolig er fullstendig fjern for de aller fleste av partiets egne velgere. Det bygger neppe tillit for partiet i velgermassen.

Påfunnet med kjøttfri skolemat kommer i tillegg til at det allerede brukes betydelige pengesummer på å gi gratis «grønn» mat til byens elever.

Denne måten å bruke kommunens penger på får bystyrerepresentant Aina Stenersen fra FrP til å tenne på alle pluggene:

–  Det er helt spinnvilt å bruke 60 millioner kroner på vegetarmat, samtidig som skolebyråd Inga Marte Thorkildsen fra SV går ut og klager over pengemangel i osloskolen, hun til Nettavisen.

Pengemangelen i skolen merkes ifølge Stenersen på en rekke måter:

–  De kutter i mange viktige satsinger i Osloskolen, som for eksempel kutt i sommerskolen, det er kutt i talentsatsingen i matematikk og innen realfag – og flere rektorer og lærere har tatt til orde for at de nesten driver uforsvarlig med tanke på materiell og annet utstyr i skolen, sier Stenersen, og legger til:

–  Vi har fått tilbakemeldinger om at det er flere som må dele lærebøker, fordi man ikke har råd til å ha nok lærebøker til alle barna. Og da å skulle prioritere vegetarmat, det er helt spinnvilt og et ideologisk eksperiment som skolen ikke trenger, sier hun til Nettavisen.

Hun avviser Roberts Steens argumentasjon om at dette er så viktig for folkehelsen, og mener skolen bør ha et helt annet fokus:

–  Ja, det er klart at elevenes helse er viktig, og det er viktig å satse på. Men skolen er et sted hvor man skal lære å lese, skrive og regne og forberede seg på en fremtid med jobb og utjevne sosiale forskjeller. Da er grunnleggende ferdigheter det viktigste, slår hun fast.

Hun viser også til at det har vært en nedgang i Oslos resultater i de nasjonale prøvene, og mener det derfor er «uakseptabelt» i en slik situasjon å prioritere vegetarmat, skriver Nettavisen.

Det er ikke bare på skolesektoren det rødgrønne byrådet kritiseres for uvettige prioriteringer av fellesskapets midler. Document har ved flere anledninger omtalt hvordan det brukes milliarder av kroner på en såkalt sykkelsatsning svært få forstår noe som helst av.

I Oslo kommune er pengemangel er en gjenganger når det gjelder å få løst en lang rekke viktige oppgaver, både innen skole, helse, eldreomsorg, rustiltak, idrett, ungdomstilbud og annet. Likevel pøser altså byrådet ut massive summer til formål som fremstår meningsløse for de fleste andre enn MDG.

Måten hovedstaden styres spå, fremstår mer og mer som en hån mot demokratiet. Den veike, ryggesløse måten Arbeiderpartiet opptrer på overfor MDG i Oslo, bør være en tankevekker for Ap-velgere rundt om i landet før stortingsvalget neste høst.

Den som stemmer Ap, kan fort ende opp med MDG-politikk opp til halsen.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!


Vil du gi oss et bidrag i det nye året? 


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.