Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Foto: Ketil Bjærke / NTB

Oslo-byrådsleder Raymond Johansen (Ap) opplyser til VG at han stiller som kandidat til fire nye år. Han er selv svært fornøyd med hva han har utrettet i hovedstaden.

Leder av Oslos rødgrønne byråd, Raymond Johansen (Ap), vil ved valget neste år ha sittet to perioder i stillingen. Nå går han altså for en tredje, melder NTB.

Selv er Johansen svært fornøyd med sin innsats som byrådsleder:

– Oslo er nå en mer levende by med større muligheter og mindre forskjeller, og pandemien har for meg løftet fram veldig mange uløste utfordringer. Oslo har tatt mange steg på de sju årene, men det er langt fra nok, sier Johansen til avisen.

Han kommer ikke inn på hva som ligger i begreper som «levende by», om det eksempelvis har sammenheng med antall meter sykkelveier som er bygget uten at noen har bedt om det, antallet parkeringsplasser som er fjernet for befolkningen, eller antallet millioner svidd på tiltak som sykkelhoteller, utekontorer og maling i gatene.

Johansen nevner heller ikke noe om hvorvidt de massive budsjettoverskridelser og det gjennomgående økonomirotet byrådet har hatt ansvar for, er eksempler på de «stegene» han hevder Oslo har tatt under hans ledelse.

I tillegg forbigår han i stillhet Lan M. Bergs (MDG) svært omstridte virke som samferdselsbyråd, en karriere som endte med at hun måtte avgå på en svært lite ærefull måte.

Heller ikke den formidable Boligbygg-skandalen og den lett pinlige avgangen til næringsbyråd Geir Lippestad (Ap) snakker Johansen noe om.

Det er på mange vis nettopp skandalene, de økonomiske blemmene og budsjettoverskridelsene som har preget hans tid som byrådsleder. Mange vil mene han har påført Oslo nærmest ubotelig skade i sin tid i Rådhuset. Dette kan det altså bli mer av, i fire nye år fra høsten 2023.

Raymond Johansen erkjenner imidlertid at det fremdeles er en del ugjort, selv etter at han og hans byrådspartnere i MDG og SV har styrt byen i snart to perioder:

– Politikk handler alltid om det som gjenstår, derfor vil jeg søke renominasjon som Oslos byrådslederkandidat, sier han.

Han har vært byrådsleder i Oslo siden 2015 og har i disse sju årene styrt Oslo sammen med SV og MDG, med Rødt som støtteparti.

Oslo Arbeiderparti skulle etter planen offentliggjøre lista over hvilke kandidater som ønsker gjenvalg, men dette ble utsatt til tirsdag.

Johansen har holdt kortene tett til brystet om hvorvidt han ønsket å stille til gjenvalg eller ikke. I forrige måned sto han fram som en soleklar favoritt hos folk flest til å fortsette som Oslo-byrådsleder i en måling utført av Norstat på vegne av Aftenposten.

Der svarte 26 prosent at de ønsket seg Johansen. 11 prosent pekte på Høyres Eirik Lae Solberg, mens også 11 prosent pekte på «annen kandidat».

Uansett hvordan det snus og vendes på det, innebærer disse tallene at 74 prosent av de spurte ikke har uttrykt noe ønske om fire nye år med Raymond.

Det kan hevdes at 26 prosent er et temmelig beskjedent, nesten påfallende lavt antall velgere som ønsker at den profilerte byrådslederen fortsetter.

Å kalle ham en populær og vellykket byrådsleder, vil være å tøye det svært langt.

Les også: 

Raymond – en ynkelig fyr 

To viktige bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.