Det er noe nærmest rørende barnslig å se nettsidene til strømnettselskapet Elvia, som sørger for at rundt to millioner kunder i Innlandet, Viken og Oslo får tilstrekkelig strøm til sine stikkontakter.

Elvia, som består av kraftgiganten Hafslund nett (femte største i Norden med 710 000 kunder) og Eidsiva nett, går høyt opp i dette med klima, og hva du og jeg skal gjøre for å slippe høyere priser på strømmen vår, og at vi slipper å måtte betale for mer utbygging av et mulig «litt for svakt nett innenlands» målt etter dagens strømforbruk.

Det er nemlig du og jeg som privatkunder, eller bedriftskundene, som skal løse spørsmålet rundt høye strømpriser, for dette er slike som Elvia, kraftprodusentene og politikerne på Stortinget fritatt for.

Tøfler og sparedusj

– Hvis du vil spare miljøet og senke strømregningen, lønner det seg å starte med det som bruker mest strøm, kan Elvia fortelle.

Selskapet vokter seg for å si annet enn at det er smart å porsjonere ut bruk av elektriske apparater i hjemmet over døgnet, og at hjemmelading av bil fortrinnsvis ikke bør gjøres mens man lager middag eller vasker tøy, og da skjønner de fleste at natten er en god tid for lading.

Kraftbransjen var «ikke så heldige med» sine avleveringer forut for den varslede nettleie-endringen neste år, der man helt stikk i strid med all fornuft anbefalte folk å vaske og tørketromle tøy om natten, mens forsikringsselskaper, brannvesen og instanser med ansvar for sikkerhet og beredskap i landet vårt skrek høylydt opp i protest.

Nå har blant annet Elvia tatt inn over seg at utspillene fra kraftbransjen lød uheldige, og man har nå laget en egen nettside om saken.

«Derfor skal du ikke vaske klær på natta eller sette på oppvaskmaskinen når du ikke er hjemme.»

– Hvis man vil spare strøm og spare kloden, vil det likevel for de aller fleste av oss handle om å gjøre noe med to ting: Oppvarming og bruk av varmtvann.

– Da reduserer du samtidig behovet for å bygge ut strømnettet i norsk natur, og du bidrar til mindre import av strøm fra kull, gass eller atomkraft, heter det på Elvias nettsider, der man også legger til:

– Én grad lavere innetemperatur betyr 5 % mindre energiforbruk til oppvarming. Husk at 19-22 °C er mer enn varmt nok. Gode tøfler og en varm ullgenser kan redusere behovet for varme ytterligere.

Og når det gjelder hygiene, varmtvann og strømpriser skriver Elvia på nett at dusjer du 10 minutter hver dag, kan du spare 1000 kroner i året på å installere sparedusj.

Dermed bidrar man til at kloden reddes, for det er en «dugnadsinnsats for å kutte kostnader og spare miljøet», som skal til, der du og jeg som betaler regningen sørger for at «dugnaden holdes i live» mens kraftselskapene, nettleverandørene og Staten via avgifter soper inn milliarder kroner fra dugnaden.

Bruker mindre strøm, men allikevel går det skeis

Tall fra SSB viser at norske husholdninger bruker mindre strøm i dag enn vi gjorde på 1990-tallet. Mens en gjennomsnittlig norsk husholdning med en enebolig på 120 kvadratmeter brukte 18.000 kWh på midten av 90-tallet, falt forbruket til 16.000 kWh i 2016.

Enøk-tiltak og strengere krav til energieffektivitet i nybygg er blant årsakene til nedgangen, og man spør seg derfor:

Hvorfor pokker skal vi nå gå i tøfler, dusje med sparedusj, vaske tøy og bestikk om natten og samtidig se at strømprisene fyker opp over 5, nærmere 6 kroner?

Noe må ha gått galt, og verken Elvia, NVE, Statkraft, Statnett, Jonas Gahr Støre, Erna Solberg eller andre vil si rett ut hva dette handler om, nemlig at «norsk infrastruktur er satt ut i det europeiske markedet som en vare til høystbydende».

Prisene i strømmarkedet fortsetter å stige, og er fortsatt rekordhøye. Det gis prognoser på at dette vil vedvare og trolig øke ytterligere.

Hele tiden vises det fra kraftbransjen og politikere til at «det er verre andre steder i Europa», som om det er noen trøst for de som sliter med strømregningen og kalde hus og hjem her i Norge.

Nå er det altså ikke slik at det først og fremst skyldes kaldt vær og tilhørende økt strømforbruk, som regulerer norske strømpriser lenger. Vi har strøm nok til eget forbruk her i landet, men vi har altså latt kraftbransjen pøse ut strøm til land i Europa, som ikke har hatt vett nok til å sikre seg stabil energi.

Man har trappet ned på atomkraftverkene, og satset på vindkraft og solceller, og når da denne satsingen viser seg i praksis å være feilslått, ja da må man ty til gass.

Stort forbruk av gass gir høye gasspriser i Europa, og dette er den egentlige grunnen til at strømprisene i Norge fyker i været.

At det ikke regnet særlig i vår, sommer og høst bidro til at vannmagasinene ble tømt, og «plutselig ble det vinter», noe som tilsynelatende kom helt overraskende på kraftbransjen og stortingspolitikerne.

Fra kraftselskaper har nå norske strømabonnenter allerede fått beskjed om at prisen på din strømavtale økes på grunn av de europeiske forholdene. Det du trodde var en kurant, fast pris gjelder plutselig ikke lenger.

Redde kloden? 

Vi har 421 000 elbiler i Norge i dag, og verre skal det bli. Aller helst elbiler, men også ladbare hybrider i Norge skal øke i antall, om politikerne får det som de vil, for det å redde kloden innebærer å kjøre elbil eller hybridbil i tillegg til sparedusj og tøfler.

Råvareprisene fortsetter å stige blant annet på gull, sølv, kobber, stål og aluminium. Aluminium brukes for eksempel i solcellepanelrammer og kobber i elektriske kabler til elbiler.

At det pågår en enorm letevirksomhet globalt, for å finne mer relevant metall til solceller og elbiler m.v. gir selvfølgelig forurensning og utslipp, som er lite påaktet i mediene og blant politikere i grønt modus.

Dette er akkurat som Kinas økonomiske vekst som «klodens fabrikk» gir enorme utslipp, og at det bygges et kullkraftverk i Kina per uke i overskuelig framtid.
Da er det tillatt å stoppe opp å spørre:

– Skal Norge med 5 millioner innbyggere ordne opp i dette?

Spørsmålet kan stilles også på denne måten:

– Betyr det noen verdens ting annet enn symbolikk, at jeg redder kloden ved å dusje med sparedusj eller gå med tøfler hjemme mens jeg fryser?

Norges utslipp av CO2 kommer hovedsakelig fra forbrenning av oljeprodukter, gass og kull. Jeg føler meg lite truffet av gass og kull rent personlig. Slikt overlater jeg til tyskerne å føle seg truffet av.

Hos oss i Norge er største kildene til CO2-utslipp transport, olje- og gassutvinning og industri, men Norge skiller seg fra de fleste andre land med at utslippene fra vår energiforsyning er veldig lave. Vi har jo vannkraft!

Det norske klimagassregnskapet er rimelig hyggelig lesning, tatt i betraktning at vi produserer olje og gass og fortsatt har en del tungindustri, når vi sammenligner oss med mange andre land.

Tall presentert i 2020 viser at verdens totale CO2-utslipp er ca 33 Gigatonn (33 000 000 000 tonn), mens Norges totale utslipp er iflg. SSB 52.000 tonn CO2.

Vi snakker om en bitte, bitte liten del av CO2-utslippene her i Norge, men allikevel inviteres vi til å redde kloden med tøfler og sparedusj.

Hysteriet som knekker oss?

EU-landene holder et absurd høyt skrekkscenario gående ved å fase ut atomreaktorer i Tyskland, bygge flere vindkraftverk og plassere solceller i titusener.

I EU og på Stortinget snakkes det om et «grønt skifte» knyttet til hva FNs klimapanel har pekt ut som mål for menneskeskapte klimaendringer og behovet for å redusere global temperaturøkning.

Det er lite som tyder på, at EU-politikerne, eller våre egne EU-vennlige og underdanige stortingspolitikere, ser på jordas rotasjon, solas stilling, tilbakevendende sykluser over millioner av år i sitt klimaregnskap.

Så sent som på 90-tallet snakket klimaeksperter om en ny, truende istid, og på 70-tallet mente man at en ny istid ville legge hele den nordlige halvkulen under is (atter en gang).

Framtidsdebatten i vår egen tid anno 2021 har sporet helt av, og ledes av typer som Paven, Greta Thunberg, Al Gore og Lan Marie Berg!!!

Hysteriet som er skapt underveis via sosiale medier og woke-ismen, har tatt helt av, og det ser ikke ut til at populistiske politikere her i landet er i stand til å rette opp ryggen og be klimahysterikerne om å holde kjeft.

En årsak til feigheten norske politikere viser er at de for enhver pris ønsker å holde seg inne med pressen, og der er klimahysteriet helt oppe i katastrofenivå så ofte som bare mulig.

I løssalgsavisenes ånd er de fete overskriftene det som selger, og faller det mer regn, brenner det mer skog, blåser det mer eller er det kaldere enn før, kan du være sikker på at klimakatastrofen er årsaken.

Og hele dette kostebinderiet av feige politikere og et krypende næringsliv, sistnevnte redde for å bli hengt ut som klimaidioter og få boikottvarsler rettet mot seg, legger seg flate for Thunberg, Gore, Paven og de hysteriske pressen.

Derfor kommer Jonas «Mangemillionær» Gahr Støre, Erna «Uten bakkekontakt» Solberg og Trygve «Bare stor i kjeften» Slagsvold Vedum aldri til å løfte en finger, for å få reforhandlet EØS, Acer eller EUs energipakker til fordel for det norske folk.

De tre nevnte politikerne og de aller fleste på dagens Storting er for feige – de er redde for å bli idiotforklart i pressen og av Greta Thunberg, og lar det skure og gå.

Nå hostes det opp småpenger til de aller fattigste i Norge med høye strømpriser, samt noen små ører i de kaldeste vintermånedene til oss andre vel vitende om at det kommer vintre på vintre etter dette, der EUs kraftbehov og gasspriser kommer til å ligge på et høyt nivå.

Vi hadde mulighetene til å kvitte oss med hovedbølet av politikerne på Stortinget i år, men gjorde det ikke.

Vi ble forført av pressens klimafokus, glemte krafttilførsel og andre viktige saker pressen ikke satte fokus på.

Pressen «glemte» å etterlyse de båndene vi er kneblet med gjennom avtaler norske politikere har inngått over hodet på oss.

Hjernevaskede som de aller fleste av oss er av norsk presse stemte de aller fleste av oss akkurat som i 2017, 2013, 2009 osv, for Gud forby at det kommer endringer på Stortinget, som kan gi nordmenn bedre råderett over egne verdier!

Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.