Klima-antiklimaks 6

Er du gammel nok til å huske da mobiltelefonselgere shanghaiet deg på gaten og presset på deg «billige abonnement» som var fulle av skjulte kostnader, kostbar bindingstid og kontrakter med ubegripelig liten skrift, i bytte for en «gratis» telefon? Da har du viktig ballast: Nå har nemlig de smarte BI-piratene kastet seg over strømmarkedet. De huker tak i deg med SMS, dørsalg, stands og tonnevis av reklame for billig strøm som sier «bytt strømabonnement nå, og spar penger!», og alt du får, er stadig høyere strømregning. Hvorfor? Document.no driver ikke med forbrukeropplysning til vanlig, men jammen er det på tide med et unntak:

Alt var faktisk mye bedre før: Da fikk du én strømregning fra ditt lokale energiverk, som gjerne var offentlig drevet, og dett var dett. Det var enkelt, forutsigbart, oversiktlig, trygt – og ikke minst: billig. Kraftprisen var lav, elavgiften var lav, og nettleie hadde ingen hørt om fordi Norge var et lukket, velfungerende kraftmarked med 100 % grønn vannkraft. Ble strømregningen likevel for høy, kunne du fyre med andre alternativer, som ved, olje, parafin, gass og fjernvarme. Det sto enhver fritt å velge billigste energiform, og det var trygt å ha en backup i et av verdens kaldeste land. Men så kom klimahysteriet – «Snake Oil»-svindelen som kan brukes til absolutt alt og kurerer all fornuft. Hold på hatten, for du kommer ikke til å tro det du leser:

Stortinget la ned nasjonal energipolitikk og erstattet den med global klimapolitikk

Det norske energimarkedet fungerte så glimrende at politikere simpelthen bare var nødt til å ødelegge det gjennom å «ta det inn i fremtiden», uten å fundere på ringvirkningene, som vanlig. Nå er strømmarkedet digitalisert, tidsriktig og vidåpent for EUs totalt dysfunksjonelle kraftmarked gjennom store overføringskabler. Alt for å gjøre det «enklere og billigere for forbrukerne», naturligvis – noe som er standard pissprat for å gjøre alt mer komplisert og dyrere for forbrukerne, så noen andre kan tjene mye mer penger. Bak sto lobbyistene, kraftbransjen og staten, og et EU som desperat trenger mer stabil strøm etter Merkels grønne vindmøllefiasko. Regningen  får du.

Fra velfungerende valgfrihet til vaklende strømmonopol

Bare noen uker etter at olje- og energiminister Terje Søviknes fra Fremskrittspartiet forsikret, lovet og bedyret land og strand rundt at strømmen ikke ville bli dyrere når Stortinget snek Norge inn i ACER gjennom å manipulere seg forbi kravet om 3/4 flertall, kan vi lese følgende skandaløse fakta fra NVE:

«I første kvartal 2018 steg prisen til kunde med hele 24 prosent fra året før, til 1,06 kroner per kilowattime. Årsaken var kaldt vær og høyt forbruk, samt høyere priser på kull og CO2-kvoter i Europa. NVE venter at strømprisen skal stige videre frem mot 2030. I tillegg skal nettleien øke med opptil 30 prosent frem til 2025 på grunn av sårt tiltrengte oppgraderinger av det norske kraftnettet, ifølge NVE.»

Dette visste Søviknes. Dette visste Stortinget. Dette visste alle i kraftbransjen. Det var nettopp derfor de lurte Norges velgere: De vil melke ut mer penger på strøm, strømavgifter og energioverføring. Men for å garantere at ingen mukker mot utpressingen, forbyr de nå alle borgere i vårt oljeproduserende land å fyre med olje, parafin og gass, som fort kan bli mye billigere enn strømmen som private interesser har fått fripass til å bestemme prisen på. Alt i klimaets hellige navn, naturligvis. Makta rår.

Slik lager norske myndigheter et strømmonopol og gjør alle til gisler for strømbransjen. Strøm er nemlig en vare som skiller seg fra andre varer: Du skal ikke klare deg uten. Du ha strøm, og det må alle bedrifter i Norge også. Nå har de balletak på pengepungen din, og gjett om du skal skvises!

Du har jo fortsatt «valgfrihet»! Hahaha! 😀

Men hvis du synes strømregningen i det nye energimonopolet blir for høy, har du altså fått mulighet til å bytte strømselskap. Topp, ikke sant? «Konkurranse» er jo viktig. Strømselskapene har forøkt seg som kaniner i en gulrotåker, og er alltid på jakt etter nye kunder. Derfor ringer snart en selger på døra hjemme hos deg, eller huker tak i deg på gaten med et: «Vi ordner alt, bare undertegn her!» Men hvem er disse «strømselskapene»? Eier de et kraftverk, og gjør de virkelig strømmen billigere for deg? Gjett tre ganger. Også de kan sjekke nettsiden «Finn den billigste strømavtalen» og regulere prisene så de blir omtrent like. Slik kan de jekke opp prisene i kor. See?

Møt Kjell Kjekken, mannen som vil selge deg billig strøm

Disse strømselskapene fremstår kanskje som store og seriøse, og i rettferdighetens navn: Noen av dem er det. Andre har bare én eier og én ansatt, og det er dresskledde «Kjell Kjekken», som slett ikke eier et kraftverk. Han er bare en trader-smarting. Han styrer geskjeften og høster profitten, og ut fra den profitten betaler han en horde frilans-selgere på provisjon, som gjerne stopper deg på gaten eller kjøpesenteret og spør om du har lyst på billigere strøm. Og hvem har ikke dét? Du må jo ha strøm nå som geniene på Løvebakken lager energimonopol for å «redde klimaet» og strømregningen bare stiger.

Disse strøm-traderne kjøper inn kraft fra kraftmarkedet og selger den videre til deg. Med påslag, naturligvis. Selgeren lover deg billig strøm, enkle fakturaer og oversiktlig abonnement, og du signerer. Det du får, er 235 volt med elektroner ingen vet hvor kommer fra i stikkontakten, ubegripelige fakturaer, forskuddsvis betaling, et abonnement med massevis av liten skrift. Så kommer fakturaen som (som vanlig) er høyere enn før.

Dermed føler du deg misfornøyd og lurt av Kjell Kjekken, og så blir du huket av nok en en ivrig dørselger, fra Billigstrøm AS, som garanterer billigere strøm. «Signer her på iPaden, så ordner vi alt», sier han, og du tenker «in your face, Kjell Kjekken», Men han ler nok sist, for avtalen med KjekkenStrøm AS var bindende for tre år, og nå påløper et avbruddsgebyr. (Se punkt 248, avsnitt 6, seksjon B i den delen av avtaleteksten som har aller minst skrift.)

Nå vil Kjell Kjekken ha kompensasjon for tapet du har påført ham. Han har jo kjøpt inn strøm til deg for tre år, og nå sitter han med all den strømmen i en bøtte, stakkar, og vet søren ikke hvor han skal gjøre av den. (Nei, han gjør ikke dét, men han later som.) I verste fall må du ut med titusenvis av kroner. Så ikke bytt kraftselskap i øst og vest. Bruk huet. Ok?

Her er mitt råd: Bytt heller til et parti som vil ha nasjonal energipolitikk i stedet for EUs vanvittige klimapolitikk. Jeg vet dessverre ikke hvilket parti dette er nå for tiden, for ingen har lenger en nasjonal energipolitikk, til beste for nordmenn. De er blitt klimahysterikere alle sammen, og hele energisektoren er plutselig styrt gjennom klimapoltikk og grønn planøkonomi – ikke av fornuft.

Hvis du som leser syns du har fått nok nå, kan du hoppe av her. Men vil du ha enda mer energi-surrealisme, kan du lese videre:

En perfekt strømforsyning skal ødelegges med vindkraft, fordi EU vil det, og dumme norske politikere tillater det

Norske kraftverk er gullgruver. De har surret og gått i flere tiår, er nedbetalt for lengst og har minimale vedlikeholdskostander. Peltonturbinene som drives rundt av norske vannfall er ubegripelig effektive og nærmest uslitelige, og regnvær og snøsmelting gjør at vannreservoaret aldri går tomt, så strømmen kan leveres i riktig mengde når den trengs – slik som også kull-, gass- og atomkraftverk kan. Og dette er superviktig: Lyset i stuen din produseres av en generator i «realtime», og stopper den, blir det mørkt. Og kaldt – for du har ikke parafinovn lenger.

Miljøpartiet de Gærne (som alle partier støtter) har imidlertid lovet at vind- og solkraft ordner opp. Det «grønne skiftet» er her, (nei, det er ikke dét) siden det ifølge dem er sol, sommer, paddeflatt og frisk bris 24/7/365 i Norge. (Nei, det er ikke dét heller.) Og skulle det mot formodning likevel bli mørkt, vinter og vindstille, så har Elon Musk lovet å løse problemet med batterisamfunnet. (Nei, det kommer ikke til å skje, det heller.) Men å produsere en kilowatt av vannkraft koster faktisk knapt en øre, og Norge hadde nok av den til alle nordmenn, så hvorfor må hele energiforsyningen bygges om, og hvorfor lover plutselig alle at strømregningen skal stige og stige?

Strøm er enkelt. «Nettleie», derimot … 

Når strømselskap lover deg «enkle fakturaer», er ikke dét noen fordel for deg. Det er en kamuflasje for at du ikke skal oppdage hva du faktisk betaler for. Mysterier som «spotpris», «påslag», «fastbeløp», «fakturagebyr», «nettleie for antall kWh», «nettleie fastbeløp», «nettleie forbrukeravgift», «avgift til Energifondet» og «elsertifikater» (pluss moms på hele sulamitten, naturligvis) vil nemlig bare skape masse ubehagelige spørsmål til kundesenteret i Ulan Bator (eller Siri-roboten som besvarer chatten.) Derfor pakker man mer og mer inn under sekkeposten «nettleie» og håper at du ikke stiller vanskelige spørsmål til kundesenteret i Ulan Bator.

Elavgiften gir staten mer inntekter enn tobakks- og veibruksavgiftene til sammen. (NAV blir jo beriket av titusenvis på «familiegjenforening» hvert år, selv med blå-blå regjering, så her trengs det masse cash!) Ansatte i strømselskapene skal ha lønn. Konsulenter og kommunikasjonsrådgivere som forteller deg hvor billig og enkelt alt har blitt, er heller ikke gratis. Og nå som staten taper enorme summer på elbil-idiotien, så må det kompenseres et sted. Og ikke nok med dét: Vet du hva elsertifikater egentlig er? Nei, det vet du nok ikke, men du betaler for dét også. La Document.no opplyse deg:

Elsertifikater – nok en surrealistisk del av «grønn planøkonomi»

Elsertifikater er en felles norsk-svensk støtteordning for fornybar energi (som Norge ikke trenger), og hensikten er å gjøre det mer «lønnsomt» å investere i fornybar produksjon som vindkraft, solkraft og bioenergi. Særlig vindkraft: Disse gigantiske hvite maskinene skal snart ødelegge både naturen, utsikten og kraftforsyningsstabiliteten i Norge også. Det er nemlig vedtatt at innen 2020 skal ordningen utløse en samlet årlig produksjon av «fornybar energi» på 26,4 TWh i Norge og Sverige, noe som tilsvarer ca. 10 prosent av dagens forbruk i de to landene.

Å bygge ut «fornybar kraftproduksjon» gir imidlertid en strømpris høyere enn hva man (foreløpig) kan forlange fra strømmarkedet (men du blir nok vant til det etter hvert). Derfor har Stortinget vedtatt en lov som kamuflerer hvor dyrt det er, hvor ulønnsomt det er, hvor dyr kraftprisen blir fra vindmøller, og hvem som må betale for vanviddet som på uforklarlig vis skal «redde klimaet».

Et slikt «elsertifikat» sertifiserer ingenting. Det er et elektronisk kvote-bevis på at det er blitt produsert 1000 kWh fornybar strøm, for eksempel fra en vindmølle. Sertifikatene utstedes av Statnett til eiere av vindmøllene, og vindmølleeierne «selger» (les: tvangsselger) sertifikatene til kraftleverandører (heri inngår også vannkraftverk som allerede lager fornybar energi, men pytt pytt) som igjen er pålagt å kjøpe disse kvotene som følge av elsertifikatloven, og fakturerer deg for herligheten under sekkeposten «nettleie». Og vips ble vindmøller et kjempelønnsomt industrieventyr. Det planlegges derfor gigantiske vindmølleparker Norge rundt, til stor glede for … Tyskland.

What? Tyskland?

(Nå skjønner du muligens ingenting, og dét er faktisk meningen: Grønn planøkonomi er nemlig gjort så komplisert og surrealistisk at ingen skal orke å sette seg inn i det og dermed forstå at de blir svindlet. Men heng med litt til:)

Norge trenger ikke vindmøller, men siden du betaler …

Norge trenger ikke vindmøller. Det gjør ikke Sverige heller. Tyskland har for mange av dem. Derfor må det bygges gigantiske vindmølleparker i norsk natur for tyskerne. Skjønner? Nei, det gjør du nok ikke, så la meg forklare:

Merkels Energiwende skapte en vindmølleboom i Tyskland. Først nå har geniene oppdaget at det ikke blåser hele tiden, eller at det blåser altfor mye, og derfor er den tyske kraftforsyningen destabilisert og må reddes av kullkraftverk som fyres opp når det er vindstille. Sånt blir det ikke klimaredning av, til tross for at tysk strøm koster tre ganger så mye som den norske.

I stedet for å innrømme at de har tatt feil, stoppe vindmøllegalskapen og bygge atomkraftverk i stedet, ønsker de nå å bygge vindmøller og overføringskabler overalt, i håp om at det blåser et eller annet sted. Hvordan det ene stedet skal kunne forsyne hele Europa med strøm, sies det ingenting om. Klimapolitikk er nemlig religion, ikke logikk. Men først og fremst håper tyskerne å få tak i norsk stabil vannkraft, så kan du isteden få den dyre «drittstrømmen» fra kullkraftverk og vindmøller. Ikke sant? Derfor skal alle euroland destabiliseres med vindkraft, i klimahysteriets navn. Alle partier er med. Miljøpartiet de Gærne har hundre prosents oppslutning i stortingssalen; så sprøtt er klimahysteriet.

Snart kommer også «effekt-tarriff»; dét blir enda dyrere

Vindmøller er altså dyrt, dumt og dønn ustabilt. Så for å utjevne forbruks-toppene, er man nødt til å tvinge forbrukere til å utjevne strømbruken, og det skal skje gjennom en «effekttarriff» som innføres om få år. Derfor har du fått en «smart strømmåler» som overvåker hjemmet ditt og sladrer om forbruket time for time. (Nei, det var ikke for å gavne deg, trodde du virkelig dét?) Tanken er å gjøre strøm billig om natta og dyrt om morgenen og ved middagstider, slik at du endrer forbruksmønster. Dermed kan fattigfolk lage middag klokka ti om kvelden, mens rikfolk kan gjøre som de vil. Også brannvesenet blir sikkert glad for tørketromler som går hele natta, mens folk sover. Ja da …

Det er som sagt mye rart som skjer med arvesølvet vårt: den billige vannkraften. Og det er viktig å forstå hvorfor dette skjer: Årsaken er at norske politikere har sluttet med nasjonal energipolitikk, for norske forbrukere, og erstattet den med global klimapolitikk, for klimaindustrien. Fokuset er flyttet fra dine interesser til storkapitalens interesser, uten fnugg av bevis for at dette vil redde noe som helst!

Når staten lager strømmonopol, burde staten gi statlig garantipris

Når staten gjør strøm til eneste lovlige oppvarmingkilde i Norge, burde også strømnettet være en del av den offentlige infrastrukturen, ikke et leieforhold – og strømmen burde ha en offentlig regulert makspris, garantert gjennom oljefondet. Siden folk ikke får bruke den fossile energien vi produserer, bør nordmenn nemlig få kompensasjon gjennom profitten den genererer. (Hører dere, der oppe i Fremskrittsparti-toppen? Begynn å jobbe for folk flest igjen?) Politikere bør ikke få lov til å skape et energimonopol uten å ta ansvar for konsekvensene.

En statlig maksimalpris ville garantere både oversiktlighet og trygghet. I stedet bruker altså staten sine muskler til å subsidiere vindmøller i norsk natur for Angela Merkel, på norske skattebetaleres bekostning, og gir private interesser frikort til å skru opp strømprisen din. Som sagt: Skandalen er så stor at den er nesten ufattelig. Sånn går det når politikere uten teknisk innsikt og realfag lar seg kjøpe av lobbyister, og lar EU-kåtskap og CO2-hysteri forgifte fornuften.

Det neste blir vann

Bare vent og se: Norge har «uendelig» mye rent vann, akkurat som vi har en endeløse mengder ren fossekraft. Så snart kommer EU-regulativet som forlanger at norsk vannforsyning skal være tilgjengelig for hele Europa, overføringsledninger må bygges, og da kan kommunene splitte regningen din i vannavgift, rørleie, rensingsgebyr, trykkavgift, estimeringspåslag … ja, du skjønner kanskje tegningen? Her kan det melkes masse penger ut av folk, for også rent vann er noe vi alle ha.

Kjøp en Kjell Kjekken-dress og en kasse øl og klekk ut nye avgifter selv, så er det bare å starte «vannselskap» i fremtiden. Men husk å gi meg 10 % av profitten for at jeg satte deg på ideen! Eller enda bedre: Betal Document.no et månedlig abonnement for vi skal være vaktbikkja di og spare deg for penger. Vi lar ikke maktmennesker gjøre dumme ting uten å skrive om det, uansett hvem som sitter på taburettene.

 

 

https://e24.no/energi/stroem/spaar-store-svingninger-i-stroemprisen/24348613

https://e24.no/energi/stroem/stroemavgift-kan-gi-batteriboom/24350517

Norsk energipolitikk er avviklet

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂